Влада Львівщини відзначила День Вишиванки (ФОТО)

Четвер, 19 травня 2022, 13:25
Урочистості з нагоди Дня Вишиванки відбувалися у сквері перед Львівською обласною військовою адміністрацією на вул. Підвальній
Влада Львівщини відзначила День Вишиванки (ФОТО)

Щороку в третій четвер травня відзначають Всесвітній день вишиванки – свято, яке покликане сприяти єдності й культурному відродженню всього українського народу. Ідеєю свята є збереження українських цінностей та їхня популяризація серед молоді й населення загалом. Такі дії мають глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість. 

З нагоди святкування Дня вишиванки, сьогодні, 19 травня, біля пам’ятника В’ячеславу Чорноволу у Львові жителі міста та представники влади спільно виконали Державний Гімн України.

Із патріотичними піснями виступив концерт оркестру Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного.

"Вишиванка – це індивідуальний і особливий одяг. Він символізує усмішку мами, згадку про бабусю, любов до рідної землі. Це непереможність і те, що в кожного у душі! Символ, який відрізняє нашу націю і робить сильнішою. Це частина нашої перемоги і точно – наше майбутнє. Кожен має пам’ятати своє коріння, бо наша земля дає сили відчувати себе українцями, долати усі перешкоди, перемагати і знати, що разом ми є великою родиною. Дякую усім, хто підтримує і любить Україну, особливо нашим захисникам, які зі зброєю в руках захищають її! Перемога буде за нами, бо ми любимо своє, українське, і віримо у майбутнє держави!",  – зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький. 

До цього дня презентували експозицію із 17 традиційних українських костюмів різних історико-етнографічних регіонів України Юрія Мельничука – старшого наукового співробітника всеукраїнського центру вишивки та килимарства.

Це весільні та святкові комплекти  вбрання з Західного Полісся – Волинської та Рівненської області, Центрального Полісся – Житомирської  області, Чернігівщини, Полтавщини, Київщини, Черкащини, Західного Поділля – Тернопільщини, Буковини, Покуття – Івано-Франківщини.

Також експонується колекція сучасних українських вишиванок «Вишивана Україна» Наталії Яриш, директора ТМ «СВАРГА». 

Це експонати з Харківщини, Київщини, Луганщини, Яворівщини, Донеччини та Криму. Також у колекцію увійшла вишиванка з традиційними орнаментами  Польщі як знак вдячності за підтримку та допомогу.

Світлини - пресслужба Львівської обласної військової адміністрації.

comments powered by HyperComments