В Дрогобичі на Львівщині провели благодійну екскурсію, кошти від якої підуть на відновлення музею Сковороди Харківщині (ФОТО)

Понеділок, 16 травня 2022, 18:15
Екскурсія стартувала із дрогобицької ратуші - про її історію розповідав міський голова Дрогобича Тарас Кучма. Під час заходу зібрали понад 5,5 тис. грн.
В Дрогобичі на Львівщині провели благодійну екскурсію, кошти від якої підуть на відновлення музею Сковороди Харківщині (ФОТО)

Рашисти ракетним ударом зруйнували музей Григорія Сковороди в Сковородинівці на Харківщині. У Дрогобичі на Львівщині вирішили провести благочинну екскурсію, щоб допомогти зібрати кошти для відновлення музею. Захід згуртував понад 100 екскурсантів із числа мешканців міста та його гостей. Вдалося зібрати 5750 гривень на відновлення музею Сковороди. Про це повідомили в пресслужбі Дрогобицької міськради.

Благодійну екскурсію давнім містом Дрогобичем провели в суботу 14 травня. "Радий усіх вітати на нашій Дрогобицькій землі!" – такими словами розпочав екскурсію міський голова Дрогобича Тарас Кучма. Захід–екскурсію організувало Управління культури та розвитку туризму спільно із Туристичним інформаційним центром міста. Як розповів керівник Управління Ігор Чава, метою дійства було згуртувати людей задля спільної мети – врятувати нашу культурну спадщину.

"Ми хотіли, щоб люди зрозуміли, що разом ми можемо швидше відбудувати нашу країну. Дрогобич допомагає різними методами, в тому числі і такими. Ми цінуємо нашу культуру і цією акцією хочемо ознайомити нових дрогобичан з історією нашого міста та показати, що дізнаючись історію Дрогобича можна допомагати глобально історії та культурі України. Це не одноразова акція. Ми будемо допомагати доти, доки буде можливість, адже необхідність у цьому є", — поділився думками Ігор Чава.

Стартував благодійний захід із екскурсії на найважливішу споруду міста —ратушу. Її історію розповів очільник громади Тарас Кучма.

Екскурсанти дізнались цікаві факти про проходження назви міста та його герба, унікальні властивості дрогобицької солі, про місцевих діячів культури та науки —Юрія Котермака, Івана Франка, Бруно Шульца та про двох бургомістрів Дрогобича — Яна Нєвядомського та Раймунда Яроша. Також відвідувачам розповіли чому Дрогобич свого часу називали малою Каліфорнією.

Опісля екскурсанти мали нагоду піднятись на вежу ратуші разом з міським головою та почути історію про старовинний годинник Дрогобицької мерії і роздивитися з висоти пташиного лету визначні місця міста.

Кульмінацією екскурсії була можливість потрапити у ще одне цікаве місце, куди туристи, зазвичай, не мають доступу – сесійну залу Дрогобицької ратуші.

Під завершення заходу міський голова Тарас Кучма щиро подякував усім, хто прийшов послухати та дізнатись більше про історію міста.

"Це говорить про те, що нам не байдужа наша історія, нам важлива наша мова, культура і найголовніше — наше майбутнє. Тому, що ми будемо жити в одній, вільній, великій державі", — підсумував Тарас Кучма

Керівниця Туристично-інформаційного центру міста Ірина Марків зауважила, що окрім благодійної екскурсії містяни та гості Дрогобича можуть долучитись до низки ініціатив у рамках відновлення унікального музею Сковороди:
– завітати на каву до Гастро-кав’ярні «Кавун», EKLER coffeetogo, та «Your burger» (відсоток з продажу кави перераховуватимуть музею Сковороди);
– придбати квиток у Туристично-інформаційному центрі м. Дрогобича на підняття на ратушу (кожен 5 квиток буде йти на відновлення музею).

comments powered by HyperComments