На Бієнале у Венеції буде представлено мистецтво Львівщини

Вівторок, 3 травня 2022, 10:45
Зустріч-презентацію проєкту, який Львівщина покаже в межах венеційського бієнале
На Бієнале у Венеції буде представлено мистецтво Львівщини

Львівське мистецтво вперше за 127 років представлено на відомому бієнале в Італії. Персональна виставка Петра Сметани «Воскресіння» у старовинному венеціанському палаці Мора триватиме до 27 листопада. Вхід - вільний. Прогнозована відвідуваність 600 тис. – 1 млн глядачів. Про це повідомили в пресслужбі Львівської ОВА.

«Бієнале у Венеції - це як Олімпійські ігри для спортсменів. Добре, що ми там є і весь культурний світ з нами. Тішить той факт, що російським представникам не дозволили брати участь. Пишаюсь Україною, пишаюсь українською культурою, пишаюсь тими людьми, які безпосередньо у Венеції представляли Україну і щодня роблять меншу чи більшу роботу як в тилу, так і на передовій» - зазначила начальниця управління туризму та курортів Львівської ОВА Наталя Табака.

Ініціатором проєкту виступила галерея «Зелена канапа». Її очільниця Олеся Доморадзька отримала пропозицію від Європейського культурного фонду і здійснила наймасштабніший свій проєкт у найскладніші часи. Співорганізатором виступила артстудія Івони Лобан. Долучилися також меценати зі Львова, Києва та Вінниці.

Через війну в Україні сам художник не зміг бути на відкритті. Це, за словами кураторів, ще більше підсилило враження глядачів від художніх робіт.

«Назва проєкту «Воскресіння» - це про смерть, яка йде попереду життя, це про болісне народження нової духовності. Щось мусить померти, щоб народилося нове. Воно, власне, нині помирає. Ми бачимо смерть, а народження можемо собі тільки уявляти. Я його не показав», - поділився Петро Сметана. Він створив роботи в авторській техніці у максимально короткі терміни. Мистецька цінність при тому не постраждала.

«Від початку російського вторгнення до України на Львівщині провели чимало мистецьких акцій на підтримку Збройних сил України та для того, аби ми були почутими у світі. І дуже важливо, особливо зараз, заявляти про Україну і на таких великих світових артфорумах. Презентація робіт львівського митця на Венеціанському бієнале – це визначна  подія. Українська культура – це джерело сили для нас усіх і ми щиро віримо, що наш мистецький фронт також щодня наближає нашу перемогу» - директорка департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОВА Ірина Гаврилюк.

comments powered by HyperComments