На Заході України спорудили нову високовольтну лінію напругою 330 кіловольт

П'ятниця, 15 квітня 2022, 17:16
Будівництво нової високовольтної лінії тривало 17 місяців, її спорудження було передбачене десятирічним планом розвитку систем передачі енергії НЕК "Укренерго"
На Заході України спорудили нову високовольтну лінію напругою 330 кіловольт

На Заході України НЕК "Укренерго" завершила будівництво і включила в роботу високовольтну лінію класом напруги 330 кВ. Ця лінія стала першим енергетичним об'єктом в енергосистемі України, який був введений в експлуатацію в умовах повномасштабної війни з росією. Будівництво високовольтної лінії передбачено в десятирічному плані розвитку системи передачі енергії, який щорічно актуалізує НЕК "Укренерго". Будівництво лінії тривало 17 місяців. Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

Повідомляється, що вартість проекту із спорудження високовольтної лінії 330 кВ складає 546 млн. грн. без ПДВ. Підрядника шукали на тендері, крім того оптимізували деякі проектні рішення, тому вдалося з'єкономити 134 млн. грн, що складає 20% від початкової вартості проекту. Джерелом фінансування були тарифні кошти НЕК «Укренерго» та дохід компанії від продажу доступу до міждержавних перетинів.

"В умовах війни ми зосередилися на двох пріоритетах в роботі Компанії: швидке відновлення пошкодженої ворогом мережі та завершення проєктів по розбудові інфраструктури у регіонах, де ми маємо можливість це зробити. Вже сьогодні ми відновили 60% об’єктів на звільнених Київщині, Чернігівщині і, незважаючи на воєнний стан, завершили будівництво нової високовольтної лінії. Ця лінія є важливим елементом у підвищенні надійності роботи енергосистеми в умовах синхронної роботи з ENTSO-E та майбутнього розширення експортно-імпортних поставок електроенергії між Україною та Європою", - зазначив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Із роботою нового енергетичного об’єкта ознайомився начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький. Він наголосив на важливості реалізації проекту із будівництва високовольтної лінії.

Нова високовольтна лінія вже сьогодні підвищує надійність функціонування мережі та електропостачання споживачів східного регіону, зокрема, забезпечує потреби поступово зростаючого споживання електроенергії в ньому. Це пов’язано з релокацією бізнесу з лівобережної частини України у західні області. Також уже сьогодні нова лінія разом із раніше встановленим обладнанням суттєво підвищує надійність живлення споживачів та промисловості всієї Чернівецької області.

Лінія має суттєве значення і для балансування енергосистеми України. Зокрема, завдяки новій лінії підвищується надійність роботи Дністровської ГАЕС в насосному та генераторному режимах трьома гідроагрегатами в нормальній схемі, а з урахуванням майбутнього будівництва ще однієї ПЛ 330 кВ – чотирма гідроагрегатами.

Зазначимо, що для приєднання лінії проведено низку робіт на двох підстанціях класу напруги 750 кВ та 330 кВ. Зокрема, на ПС 330 кВ  замінені пристрої релейного захисту, протиаварійної автоматики та зв’язку, а на підстанції 750 кВ споруджена нова комірка 330 кВ для підключення лінії.

comments powered by HyperComments