Українські мисткині бойкотують концерти, організовані диригенткою Оксаною Линів із Львівщини

Субота, 2 квітня 2022, 16:45
Причиною бойкоту стало використання на концертах, організованих Оксаною Линів, музики російських композиторів
Українські мисткині бойкотують концерти, організовані диригенткою Оксаною Линів із Львівщини

Солістка Львівської опери Людмила Корсун повідомила, що не братиме участі в проєктах, де задіяні росіяни та російська музика. Зокрема, вона заявила, що її участь в постановці опери «Іоланта» Петра Чайковського в Муніципальному театрі Болонії, якою керує диригентка Оксана Линів з Львівщини, скасована.

«Цей надважкий час для моєї країни, культурний фронт веде не менш запеклу боротьбу! Я повідомляю, що не беру участь у проєктах, в яких задіяні росіяни та російська музика. Моя участь в «Іоланті» Чайковського скасована!», - написала в соціальній мережі оперна співачка Людмила Корсун.

Від участі в концертах і постановках, де виконуватиметься музика російських композиторів також і українська композиторка Вікторія Польова. Це стосується не лише концерту Оксани Линів, але й у інших. 

«Війна точиться скрізь, всі духовні дії (а музика і є духовною дією) є зброя. Кожний виступ українського композиіора зараз є політичним висловом. І, якщо моя музика буде зливатися в одному концерті з російською, то це все одно, що обійматися з вбивцями. Мені дуже дивно, як деякі мистці не розуміють, що музика Чайковського стала наповненням ідеї «російської величі», що ще надзвичайно сильне духовне поле, яке підігріває ворожі амбіції», – каже вона.

Диригентка Оксана Линів, яка народилася в м. Броди на Львівщині, стала першою жінкою-диригенткою, яка очолила Болонський муніципальний театр «Комунале» (Teatro Comunale Bologna). За її словами вона спеціально зараз залишила в своїх програмах твори тих російських композиторів, творчість яких має тісний зв‘язок з Україною.

«Ця інформація ніколи не висвітлювалася і не буде висвітлюватися Росієї, але справляє шокуюче враження на європейців, і дає привід озвучувати гострі питання культурного і історичного становища України в попередніх століттях… Тому, підкреслюю ще раз – навмисно у моїх наступних концертах стоять твори, зокрема Чайковського та Стравінського. Цю стратегію я проводила ще до війни, але зараз ці питання отримали ще більше актуальності та невідкладності», – пояснила Оксана Линів.

comments powered by HyperComments