У Дрогобичі на Львівщині провели толоку по прибиранню парку

Субота, 26 березня 2022, 13:19
У прибиранні в парку Новонароджених взяли участь як дрогобичани, так і біженці зі Сходу України
У Дрогобичі на Львівщині провели толоку по прибиранню парку

У Дрогобичі на Львівщині місцеві мешканці разом з переселенцями провели толоку задля впорядкування парку Новонарожених. У цьому заході взяло участь біля сотні людей. Про це повідомили журналісти Суспільного.

Зранку до парку прийшло близько тридцяти людей - як місцеві жителі, підприємці, комунальники, так й евакуйовані з інших регіонів. За кілька годин назбирали великі купи сміття. Аби їх вивезти, кажуть організатори, знадобиться не менше 8-9 виїздів КамАЗу.

Учасниця толоки Людмила приїхала з Сєвєродонецька Луганської області. Вона з чоловіком виїхала з дому 24 лютого, у перший день широкомасштабного вторгнення. У Дрогобичі живуть у гуртожитку.

"Як нас прийняли! І годують, і піклуються, і свої речі віддають! Ми ходили й думали: як віддячити? Чоловік допомагав у гуртожитку з ремонтом. А тут така можливість — віддячити місту так", - розповіла Людмила.

Олена - з Харкова. Її чоловік - військовослужбовець, залишився обороняти рідне місто. Жінка в Дрогобичі з двома подругами також мешкають у гуртожитку.

"Хотіли допомогти! Вони нас врятували, дали дах над головою. Бо нам їхати було нікуди. Під обстрілами нас поїздом привезли сюди", - каже Олена.

За словами дрогобицької екоактивістки Світлана Клюй, толоку ініціювали саме переселенці. Парк Новонароджених, який займає територію в понад 30 гектарів, наразі не перебуває на балансі міста, однак це популярне місце для прогулянок.

"Мені особливо приємно, що ініціатива пішла від переселенців. І ми бігом за два-три дні, все організували. Планувалося 30 людей, а прийшло понад 70 людей. У нас принцип – залучення влади, громади, бізнесу. А тут ще й переселенці — надпотужна сила. Це захід не тільки для того, щоб попрацювати, це й ще психоемоційне розвантаження, спілкування, єднання, обмін досвідом", — каже вона.

"Парк започаткований у 60-ті роки минулого століття. Тоді кожна родина, у якої народжувалася дитина, приходила й саджала тут дерево. Тому й виникла ця неофіційна назва – парк Новонароджених. Ми розуміємо, що для капітального впорядкування потрібні величезні кошти. Щоб зрізати аварійні дерева треба чи не 2 мільйони гривень", — розповіла Світлана Клюй.

comments powered by HyperComments