Увага! Телеграм-канал "Типовий Львів" - джерело поширення фейків

Четвер, 3 березня 2022, 13:57
Про це повідомляє відомий львівський журналіст та волонтер Олег Радик
Увага! Телеграм-канал "Типовий Львів" - джерело поширення фейків

Відомий львівський журналіст Олег Радик в дописі, який опублікувало інтернет-видання "Діло", попереджає, що телеграм-канал "Типовий Львів" є джерелом фейкової інформації.

"Особливої уваги заслуговує месенджер (хоча це скоріше вже соціальна мережа) «Telegram». Керівниками месенджеру, зокрема відомим Павлом Дуровим (тобто месенджер російський), наголошується, що «Telegram» є «територією свободи», яка не підлягає жорсткій модерації. І така позиція керівництва вказаної соціальної мережі призвела до появи безліч телеграм-каналів сумнівного походження, в яких поширюється брехня та маніпуляції, в кращому випадку спрямовані лише на підвищення популярності каналу (а досить часто у цих каналів стирчать ФСБшні вуха). Про один з таких каналів ми і хочемо поговорити, зокрема про канал «Типовий Львів».

Чому саме про нього? Ну, по-перше, контент каналу дійсно привертає увагу. До війни – це львівські новини, зокрема про кримінальний Львів, жарти, меми тощо. Після 25 лютого цього року, і це зрозуміло, – акцент зроблено на висвітленні російської агресії, перебігу військових дій. Варто додати, що адміністратори «Типового Львова» часто звинувачувалися іншими телеграм-каналами у плагіаті (наприклад, «Першою приватною мемарнею»).

Ви спитаєте, а що тут такого? Більшість новинних ресурсів зараз висвітлюють україно-російську війну. Так, ми згодні. Але, не всі ресурси займаються поширенням неперевіреної, фейкової та часто шкідливої інформації.

Наприклад, через вказаний канал активно розганяється історія із т.зв. «маячками для бомбардувань», фіолетовим світлом, диверсантами на кожному кроці у Львові тощо. Для чого це робиться? Спроба підняти свою популярність чи цілеспрямоване нагнітання паніки? Якщо ми не хочемо бути обманутими та перемогти у війні, ми маємо скаржитися на такі канали.

Адміністратори «Типового Львова» не спішать розкривати себе, хто керує ресурсом не зрозуміло й до цих пір. Враховуючи, що через вказаний канал часто поширюється дезінформація, спрямована на підняття його популярності та нагнітання обстановки у Львові, варто задати собі питання – а чи не стирчать там російські вуха?", - йдеться у дописі.

 

 

comments powered by HyperComments