Що цікавого в музеї загиблих літаків (ФОТО)

Валерій ШМАКОВ  |  П'ятниця, 5 березня 2021, 16:26
Нещодавно у селі Хоросно біля Львова відкрився приватний музей літаків, які зазнали авіаційних катастроф в роки Другої світової війни. Над проектом велася робота більше двох років.
Що цікавого в музеї загиблих літаків (ФОТО)

Музей створив львівський дослідник та мандрівник Андрій Риштун. Разом з друзями дослідив 40 місць авіакатастроф та відомості в архівах. Пошуки проводили на території Львівської, Волинської, Франківської, Тернопільської, Рівненської та Закарпатської областей.

В експозиції представлено уламки 12 авіасуден. Це німецькі Ju-52, Fw-190, Ju-88, He-111 та радянські літаки Міг-3, Сб-2, Як-9, Пе-2, ДБ-3, Іл-2, а також польський PZL-23 Karas і румунський IAR80. Є також і америкарський P-39 Aerocobra, які поставлялись в СРСР по Лендлізу. Один із таких лендлізівських, зокрема бомбардувальник А-20 “Бостон”, 1945 року збили бійці УПА.

В музеї виставлені двигуни, кисневий балон, механізація крила, елементи обшивки, гільзи від авіаційних гармат, шасі румунського IAR80, частина приборної панелі з He-111 та нагороди німецького пілота, знайдені на місці катастрофи.

Також у музеї можна огляянути масштабні моделі, а також придбати сувеніри і книжку про пошук літаків Другої світової війни в Україні.

comments powered by HyperComments