Оперу «Лис Микита» Львівської національної опери тепер можна переглянути онлайн

Середа, 17 лютого 2021, 12:30
Опера «Лис Микита» написана сучасним українським композитором Іваном Небесним за мотивами казки Івана Франка, вона номінована на Шевченківську премію
Оперу «Лис Микита» Львівської національної опери тепер можна переглянути онлайн

Львівська національна опера презентувала відеоверсію своєї оперної вистави «Лис Микита». Ця опера написана сучасним українським композитором Іваном Небесним за мотивами відомої казки Івана Франка на замовлення Львівського театру опери і балету імені Соломії Крушельницької. Ініціатором її створення виступив лібретист і режисер, генеральний директор і художній керівник театру Василь Вовкун. Відеоверсію опери створено завдяки підтримці Українського культурного фонду. Отож тепер  батьки разом із своїми дітьми мають змогу переглянути онлайн оперу із вражаючим візуальним рядом, неймовірними масками та костюмами персонажів, феєрією світла, 3D-анімацією, повітряними гімнастами. Переглянути оперу можна на YouTube-каналі Львівської національної опери за посиланням.

Вихід у світ відеоверсії вистави присвятили «дню народженню» опери, а саме – першій річниці з її світової прем’єри 21 лютого 2020 року на сцені Львівської національної опери. Опера одразу ж стала справжнім українським сімейним бестселером, який щоразу збирає наповнені зали захоплених глядачів.

Наприкінці 2020 року виставу та її постановників – лібретиста та режисера Василя Вовкуна, композитора Івана Небесного та художницю костюмів Ганну Іпатьєву було номіновано на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Переглянути оперу «Лис Микита» наживо на сцені Львівської національної опери можна буле 21 лютого 2021 року – в день першої річниці прем’єри опери. В цей день відбудеться одразу дві вистави – о 14:00 та о 19:00.

Зазначимо, що оперу «Лис Микита» композитор Іван Небесний писав протягом трьох років від моменту отримання пропозиції від Василя Вовкуна. Цю оперу постановники рекомендують для сімейного перегляну зі дітьми-школярами, адже за начебто дитячою казкою та розважальним сюжетом, гумором і пригодами хитрого Лиса, ховаються гострі та завжди актуальні соціальні питання. В оркестрі, поряд із традиційними інструментами, колоритно звучать українські народні – цимбали, бандура, ліра і трембіта.

Диригентом-постановником опери виступив американський диригент українського походження Теодор Кучар. У постановці опери брали участь диригентка Ірина Стасишин та хормейстр Вадим Яценко. Опера має хореографічні номери та акробатику на повітряних полотнах, хореографом виступив Марчеоло Алджері із Італії. Художника світла для цієї опери запросили із Литви – це Арвідас Буйнаускас, який зокрема співпрацює з групою «Океан Ельзи». Чи не вперше в українській сучасній опері використані новітні технології 3D-мапінгу, які створили Світлана Рейніш та Юрій Костенко.

 

comments powered by HyperComments