Питання фінансування Поморянського замку на Львівщині облрада прийматиме на початку березня

Середа, 17 лютого 2021, 09:52
Замок-палац у селищі Поморяни Золочівського району збудований у XV-XVII століттях, це пам’ятка архітектури національного значення із охоронним номером 427
Питання фінансування Поморянського замку на Львівщині облрада прийматиме на початку березня

На Львівщині – понад 4 тисячі пам’яток архітектури. Більшість із них – в поганому або навіть аварійному стані. Понад 10 років держава не мала жодної державної програми щодо фінансування спадщини на обласному рівні. Кошти з обласної програми – це 22 мільйони гривень, які пропонують затвердити. Цих коштів є критично мало. Саме тому, як і минулого року, до переліку заходів на 2021 рік, який формує Департамент архітектури та комісії спадщини та туризму Львівської обласної ради, потрапили далеко не всі об’єкти, які потребують негайного порятунку. Через можливе невключення туди Поморянського замку місцеві активісти навіть підняли обговорення у соцмережах.

Сьогодні департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА відреагував на ситуацію:

«Перелік заходів до обласної програми збереження культурної спадщини на 2021 рік наразі не затверджений і сьогодні, 16 лютого, його обласна рада не розглядатиме. Тому говорити про те, що Поморянський замок не отримає фінансування 2021 року – зарано. Цей перелік формує Комісія культурної спадщини та туризму, спільно з департаментом архітектури ЛОДА. А затвердити його має Львівська обласна рада на початку березня. Роботи на пам’ятці архітектури національного значення (ох.№ 427) Поморянському замку у 2020 році велися без нашого погодження. Не погоджена з Мінкультом (Ст 5, п. 14, 17 ЗУ «Про охорону культурної спадщини») ані ПКД, ані внесені зміни до дозволу на початок робіт. (Попередній дозвіл на коригований проєкт є нечинний) Тому оплатити підряднику 600 тисяч гривень, на які немає актів виконаних робіт, з обласного бюджету нема жодних законних підстав», – зазначили у департаменті.

І Міністерство культури, і Консультативна рада мають суттєві зауваження до запропонованого ФОПом Лагушем З.Р. проєкту «Протиаварійні роботи (характер робіт – реставрація) пам’ятки архітектури національного значення Замку-палацу XVI-XVII століття (ох № 427) у смт Поморяни Золочівського району Львівської області (Коригування)».

Щоб відкоригувати проєктно-кошторисну документацію після зауважень консультативної ради і ще раз подати на зміну дозволу в Мінкульт, потрібна згода архітектора-виконавця.

Варто також додати, що всі акти щодо виконаних на об’єкті робіт за 2016-2018 роки були неодноразовим предметом розгляду  правоохоронних органів, які розслідують можливість «злочинних посягань та контролю (відмивання)» бюджетних коштів.

У департаменті зазначають, що частково розуміють емоції активістів, але в цьому випадку вони невиправдані.

«Ми щиро дякуємо кожному небайдужому за привернення уваги до питання фінансування і порятунку пам’яток. Проте ми, як державний орган, мусимо діяти в межах законів України. Зараз спільно з комісією культурної спадщини Львівської обласної ради ми доопрацьовуємо перелік заходів (об’єктів), які будуть фінансуватися з обласного бюджету 2021 року. Затвердити його ЛОР планує на початку березня. І мені прикро, що цей процес починає перетворюватися в політиканство, бо так само, як про Поморяни, можна говорити про сотні інших об’єктів, на які, на жаль, не вистачає коштів. Наразі обласною програмою передбачено на цей рік 22 млн гривень. Це дуже мало для тієї кількості пам’яток, які є в нашій області. І я, і голова ЛОДА Максим Козицький постійно це підкреслюємо. Проте понад 10 років нема жодної державної програми щодо порятунку спадщини. Сподіваємося на Велику реставрацію, в список якої пропонуємо Поморянський замок. Наразі триває процес підготовки документів, напрацювання візії майбутнього Поморянського замку в межах програми «Культурна спадщина Львівщини. Перезавантаження» в межах проєкту від УКФ, але співпраці від представників громади чи активістів у цьому процесі нема жодної», – каже директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько.

Зазначимо, що замок-палац XV-XVII ст. у смт. Поморяни Золочівського району – пам’ятка архітектури національного значення (ох.№ 427) востаннє був реставрований у 1978 році. Після відселення на початку 90-х років з приміщень замку ПТУ – місцеві жителі поступово розтягнули конструкції палацу на будматеріали.

На 2016 рік збереглися два двоповерхові крила замку, східне із круглою вежею та південне з галереєю. Південний корпус з боку двору, оформлений двоярусною відкритою галереєю зі сходами в центрі, майже зруйнований. Нижній ярус, що зроблений у вигляді аркади, зберігся наполовину. Після багатьох перебудов і довгого періоду занепаду замок втратив свій первісний вигляд. Відтак потрібно було спершу призупинити руйнування (першочергові протиаварійні роботи) та здійснити комплексну реставрацію.

За кошти обласного бюджету у 2016 – 2017 роках виконано першочергові протиаварійні роботи: укріплення несучих конструкцій (дахів, віконних обрамлень, фасадів) центрального і східного корпусів. Однак, 14 січня 2018 року на території замку стався обвал частини стіни північного крила замку. Комісія департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА 15 січня 2018 року обстежила північне крило і встановила, що залишки дахового покриття – в аварійному стані і може обвалитися ціла стіна та фасад північного крила замку. А також – погіршився стан фундаментів.

Від 2017 до 2019 року для Поморянського замку надійшло 2,3 млн коштів з обласного бюджету.

Тоді ж комісія запропонувала внести коригування до проєкту і передбачити демонтаж цегляної кладки, яка втратила несучу здатність і не підлягала реставрації. Висновки комісії підтвердила Консультативна рада при департаменті. Відтак у 2019 році, за кошти обласного бюджету, виконано коригування проектно-кошторисної документації та експертизу проекту. Якби оновлений проект затвердив Мінкульт, то на 2020 рік з обласної програми «Охорона і збереження культурної спадщини Львівської області на 2018-2020 роки» було передбачено 3 млн. грн.

25 травня 2020 департамент провів тендер і підписав договір з підрядником «Центр- Комплекс» (Хорощак О.) на 6,8 млн грн. Відразу ж, відповідно до закону, відкоригований проєкт скеровано на погодження до Міністерства культури та інформаційної політики України. Однак Мінкульт надіслав відмову у погодженні проєкту робіт.

Відтак у серпні 2020 року, за висновком консультативної ради, всі роботи на Поморянському замку офіційно призупинені.

comments powered by HyperComments