Львівщина подала найбільше заявок на створення навчально-практичних центрів

Понеділок, 8 лютого 2021, 13:29
Цього року у Міносвіти обіцяють покращити умови для практичних зайнять у закладах професійно-технічної освіти
Львівщина подала найбільше заявок на створення навчально-практичних центрів

Цього року Міністерство освіти і науки посилить оновлення інфраструктури у закладах професійної освіти, продовжить оновлювати її зміст та напрацює регіональні плани розвитку сфери. Пріоритетним напрямом залишається оновлення освітнього простору, зокрема майстерень для практичних занять. Про це повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

У державному бюджеті 2021 року на створення центрів закладено 150 млн гривень, що на 50 млн більше, ніж торік. Зараз МОН завершило прийом заявок від областей і вже найближчим часом визначить заклади, які отримають кошти на створення центрів.

«Збільшення фінансування на створення практичних центрів свідчить про те, що ми рухаємось у правильному напрямку. Давно час замислитись над тим, як покращити якість навчання у профтехосвіті, адже вона має для економіки неабияке значення. Заклади, у яких буде створено НПЦ, мають відповідати певним вимогам, а співфінансування з обласного бюджету для створення таких центрів вже закладено у сумі 5,3 млн. Торік на створення таких центрів із різних бюджетів скерували 12 млн. грн. Цього року фінансування професійної освіти з державного та обласного бюджетів буде збільшено», – наголосив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Понад п’ять років поспіль Уряд інвестує у створення навчально-практичних центрів: осередків з новим обладнанням та технікою, де учням проводять практичні заняття, а дорослим – підвищення кваліфікації або перенавчання.

На Львівщині цьогоріч планують відкрити 9 навчально-практичних центрів.

Прийом заявок на створення навчально-практичних центрів розпочався ще 1 січня і тривав упродовж місяця. За цей період документи надіслали управлінці 24 регіонів.

Найбільшу кількість заявок на облаштування таких центрів подали:

1. Львівська область – 9 закладів для створення 9 центрів;

2. Дніпропетровська область – 8 закладів для створення 9 центрів;

3. Рівненська область – 8 закладів для створення 7 центрів.

Упродовж лютого комісія МОН вивчатиме 109 заявок на створення навчально-практичних центрів (НПЦ), які надіслали 106 закладів професійної освіти.

Окрім того, щоб готувати учнів відповідно до потреб роботодавців, Міністерство також планує підвищити кваліфікацію щонайменше 200 педагогів за оновленими програмами, розробити онлайн-курси за 4 найбільш поширеними у профосвіті професіями, затвердити ще 45 стандартів для підготовки за робітничими професіями та провести моніторинг затребуваних професій в кожному регіоні.

comments powered by HyperComments