Львівські медики зможуть поїхати на стажування у Ізраїль

Понеділок, 8 лютого 2021, 14:35
В Єврейськй державі готові прийняти делегацію львівських медиків для переймання місцевого досвіду лікування
Львівські медики зможуть поїхати на стажування у Ізраїль

Ініціативу щодо стажування українських і зокрема львівських медиків у Ізраїлі озвучив нещодавно призначений надзвичайний і повноважний посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук під час zoom-розмови з міським головою Львова Андрієм Садовим. Домовилися й про спільну реалізацію проєктів у сферах економіки, ІТ, охорони історичної спадщини та освіти, а також обговорили перспективи України в протидії COVID-19. Про це повідомила прес-служба ЛМР.

Перш за все, пан посол відзначив, що ефективною робота будь-якого посольства може бути лише у тісній співпраці з регіонами. Відтак запропонував допомогу та сприяння зі свого боку в будь-яких цікавих ініціативах Львова.

«У регіонів набагато більше потенціалу, аніж у роботі через центр. Тут ми можемо реально допомогти, виходячи з особливостей країни перебування. В Ізраїлі – найбільша громада вихідців із України – близько 600 тисяч громадян, дуже багато із яких – саме з Галичини, і це активні люди, з якими ми працюємо повсякденно.

Перш за все, востаннє у Львові я був у серпні, ще не на посаді. Тоді ж звернув увагу на те, що єврейська громада працює досить активно. Це велика синергія, яку потрібно використовувати. Щодо економіки: на мій погляд, варто подумати, чим ми можемо допомогти як посольство у залученні ізраїльських технологій, пов’язаних із місцевим самоврядуванням. Йдеться і про поводження з відходами, і про smart-city у різних сферах. Також нас цікавить обмін студентами між медичними закладами і технічними вузами, зокрема — у сфері ІТ», – зазначив Євген Корнійчук.

У відповідь мер Львова зауважив, що місто завжди відкрите до закордонних новацій та готове долучитись до спільної роботи з посольством задля налагодження позитивного іміджу держави в Ізраїлі.

«Я знаю, що ви в активній фазі вакцинації від Covid, і це дуже цікава для нас тема. Що ж до поводження з відходами, то ми почали будувати завод за кошти ЄБРР. Тут все нормально, все працює, але ми завжди готові до інновацій та нового досвіду», – зазначив мер.

Посол Корнійчук підкреслив, що станом на зараз в Ізраїлі провакциновано майже половину населення. Відтак запропонував Львову скерувати сюди свою делегацію медиків задля переймання досвіду. «Ми готові цілковито сприяти Львову, тільки-но відкриються кордони», — зауважив він.

Мер додав, що Львів, як місто однієї з найбільших єврейських спадщин в Україні, потребує допомоги посольства в контактах із міжнародними організаціями, які об'єднують євреїв з усього світу. Йдеться, зокрема, і про сприяння в реалізації ініціативи щодо визнання митрополита Андрея Шептицького Праведником світу. «Ця тема є критично важливою для українців. На жаль, російська пропаганда зробила митрополиту поганий імідж. Але ми маємо амбіцію — таки встановити історичну справедливість», — підкреслив мер.

Також сторони обговорили можливості для співпраці в економічній сфері.

«З нового року вступила в дію конвенція про вільну торгівлю між Україною та Ізраїлем. Закликаємо львівських підприємців долучатися до навчального семінару. Це дозволить суттєво збільшити обсяг українського експорту», — підкреслив Євген Корнійчук.

На завершення пан посол звернувся до Андрія Садового з проханням про сприяння міста у викладанні української мови в Тель-Авіві для охочих, зокрема – майбутніх студентів українських медичних вишів. Відтак міський голова пообіцяв допомогу в пошуку найкращих викладачів зі Львова.

Євген Корнійчук – надзвичайний та повноважний посол України в Ізраїлі з листопада 2020 року. Раніше обіймав посади в Міністерстві юстиції України, Міністерстві закордонних справ України, працював віце-консулом України в Нью-Йорку та секретарем судді Верховного суду Джеррі Бушмеєра (північний округ Техасу, США), а також старшим партнером юридичної фірми «Магістр & Партнери». Відзначений в рейтингу «100 рекомендованих юристів» видавництва «Юридична практика». Був народним депутатом України 5-го та 6-го скликань.

comments powered by HyperComments