Чемерис вважає, що централізоване забезпечення киснем у «ковідних» лікарнях Львівщини є більшим пріоритетом, а ніж закупівля концентраторів

Четвер, 24 грудня 2020, 17:21
Станом на кінець 2020 року на Львівщині 80% «ковідних» ліжок будуть забезпечені подачею кисню
Чемерис вважає, що централізоване забезпечення киснем у «ковідних» лікарнях Львівщини є більшим пріоритетом, а ніж закупівля концентраторів

На Львівщині понад три чверті (77%) ліжок, призначених для лікування «ковідних» хворих уже забезпечені подачею кисню. Про це сьогодні на брифінгу повідомив керівник обласного Департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис.

За словами Чемериса, через збільшення лікарнями потреби у кисні, фактично всі заклади, які лікують хворих на коронавірус, відходять від використання кисневих балонів. Натомість акцент роблять на централізованому забезпеченні киснем, збільшенні  кількості кисневих точок.

«Фактично ми будемо відмовлятись від балонів, бо при таких споживаннях як зараз, треба дуже швидко проводити їх заміну. Відтак, вони не дають необхідного ефекту у лікуванні тяжких клінічних випадків пацієнтів. Балони будуть для закладів резервним варіантом», – розповів Орест Чемерис і зазначив, що уже замовлені великі ємності для кисню. Ще до кінця року їх мають отримати опорні медичні заклади.

«В нас є заклади, в яких вже фактично готова киснева мережа, потребує лише поставити резервуар, газифікатор і запустити  їх в дію», – зазначив керівник департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА.

Загалом до кінця року опорні медзаклади області, які лікують хворих на коронавірус, забезпечать киснем на 80 %.

Чемерис також відзначив, що модернізація системи централізованої подачи кисню є більш пріоритетною, а ніж закупівля кисневих концентраторів. Зазначимо, що прес-служба Львівської міської ради повідомляла учора про активну закупівлю саме кисневих концентраторів для комунальних «ковідних» лікарень міста Львова.

Зокрема заступниця міського голови Львова Галина Слічна, яка очолює міський штаб по боротьбі із коронавірусом, повідомляє, що для лікарень Львова уже закуплено 439 кисневих концентраторів, а до кінця року має надійти іще 122. Загалом кількість кисневих точок у лікарнях Львова до кінця року мають збільшити до понад 700.

«Маємо закуплено 439 кисневих концентраторів, плануємо ще 122 отримати до кінця року. Також маємо облаштовано 543 кисневі точки, і до кінця року плануємо ще 190 дооблаштувати», – зазначила Галина Слічна. За її словами у лікарнях міста Львова, які приймають хворих на COVID-19, облаштовано 1300 ліжок для «ковідних» пацієнтів, в той час як у середу зранку в лікарнях перебувало 430 «ковідних» пацієнтів, тобто ліжкова мережа була заповнена приблизно на третину.

Загалом на Львівщині пацієнтами заповнено 37,5% «ковідних» ліжок у стаціонарах – ці цифри сьогодні озвучив директор обласного Департаменту охорони  здоров’я Орест Чемерис. Він зазначив, що сьогодні у лікувальних закладах Львівщини нараховувалося 1406 «ковідних» пацієнтів, із яких 136 осіб перебувало в реанімації, а 34 – на апаратах ШВЛ. Це майже на третину менше, а ніж під час піку коронавірусної інфекції наприкінці листопада – на початку грудня.

«Сьогодні відсоток виявлених «ковідних» є достатньо високий. Так кількість госпіталізацій за останній період зменшується, але ми також говоримо про те, що хворіють тяжче і вік хворих помолодшав. Якщо ще півроку тому це були особи старшого віку із супутніми патологіями, то зараз ми констатуємо, що все більше молодих людей, серед них – діти, мають важкі пневмонії», – зазначив Орест Чемерис і закликав мешканців Львівщини не втрачати пильність та дотримуватись усіх заходів безпеки в час пандемії.


 

comments powered by HyperComments