Іще цього року завершать реставрацію куполу храму святого Святого Михаїла в селі Ісаї на Львівщині

Четвер, 17 грудня 2020, 08:45
Дерев’яному храму Святого Михайла у селі Ісаї на Турківщині – понад 350 років
Іще цього року завершать реставрацію куполу храму святого Святого Михаїла в селі Ісаї на Львівщині

На Львівщині у селі Ісаї Турківського району реставрують старовинний дерев’яний храм. Святині – понад 350 років. Це пам’ятка архітектури національного значення. Про це повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

Відновлення церкви розпочали у 2018 році. Тоді провели перші протиаварійні роботи на пам’ятці.

«У 2019 році з обласного бюджету для продовження робіт виділили майже півтори мільйони гривень. За ці кошти укріпили та замінили несучі  конструкції даху та куполів. Два куполи над вівтарем та центральною навою накрили ґонтом, що забезпечило збереження храму від проникнення вологи в середину приміщень», – наголосив заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко.

Цього року для продовження робіт скерували ще 700 тисяч гривень.

«Це унікальний  храм бойківського стилю, не схожий до інших дерев’яних церков. Церква увінчана маківками,  які ми відновлювали відповідно до старих фотографій.  У святині є дуже красивий іконостас та розписи ХVIII – ХIХ століть. До кінця року маємо завершити реставрацію стін вівтаря, бабинця та куполів», – зазначив виконроб Андрій Сенчишин.  За його словами, для завершення реставрації необхідно реставрувати ганок,  замінити підпори,  накрити гонтом піддашшя та провести благоустрій території. Ці  роботи проводитимуть наступного року.

Нагадаємо, цього року реставраційні роботи проводять ще на п’ятьох дерев’яних пам’ятках архітектури.  Це храми у Глиницях, Морянцях Яворівського району, дзвіниця у Дрогобичі,  церкви у Фусові Сокальського району та Зарудцях Жовківського району.

comments powered by HyperComments