Сьогодні відомій українській дисидентці, львів’янці Ірині Калинець виповнилося б 80 років

Неділя, 6 грудня 2020, 19:47
Квіти до могили видатної українки на Личаківському цвинтарі сьогодні поклав львівський «губернатор» Максим Козицький
Сьогодні відомій українській дисидентці, львів’янці Ірині Калинець виповнилося б 80 років

Ірина Онуфріївна Стасів-Калинець народилася у Львові 6 грудня 1940 року. Вона відома як письменниця, публіцистка, літературознавиця, шістдесятниця, правозахисниця, громадська діячка, багаторічний політв'язень радянських таборів та активна учасниця дисидентського руху. Ірина Калинець була відомою активісткою українського національного і правозахисного руху. Ірина Калинець отримала освіту філолога в ЛНУ імені Івана Франка і викладала  українську мову і літературу, публікувала вірші для дітей у періодичних виданнях.

Разом з чоловіком, поетом Ігорем Калинцем, Ірина влилася до кола українських «шістдесятників». Через виступи на захист переслідуваних діячів культури Ірину Калинець звільнили з роботи, а у 1972 році вона була заарештована і засуджена до 6 років таборів суворого режиму та 3 років заслання. Через півроку такий же вирок отримав її чоловік Ігор Калинець. Заслання відбували разом у Читинській області. Повернулися до Львова у 1981 році. Про Ірину Калинець говорили, що вона належала до людей, які вже своєї поставою вселяють повагу. Етнічні мотиви її одягу в 1960-х роках були справжнім викликом радянській дійсності.

Ірина Калинець – відома як авторка поетичних і прозових творів. Основні поетичні твори збіркою «Поезії» вийшли в Нью-Йорку в 1991 році. Яскравою сторінкою творчої біографії письменниці є її наукові видання, а саме книги: «Епоха гунів та її передісторія», «Студії над «Словом о полку Ігоревім», «Загадки хрещення України-Руси», «Близьке далеке». З 2013 р. Міжнародним благодійним фондом імені Ярослава Мудрого за активну участь у громадсько-політичному житті присуджується премія імені Ірини Калинець.

Сьогодні Ірина Калинець святкувала б своє 80-ліття, та нажаль, її життя обірвалося 31 липня 2012 року.

Квіти до могили письменниці на Личаківському цвинтарі поклав голова ОДА Максим Козицький:

«Сьогодні нам набагато легше любити Україну, ніж у час, коли жила Ірина Калинець. Ця відважна жінка свою любов до України пронесла крізь нелегкі життєві випробування: звільнення з роботи, арешти і переслідування, багаторічне заслання, розлука з рідними. Усе життя Ірини Калинець - це приклад незламного патріотизму і відданості. Сьогодні маємо пам‘ятати про неї, шанувати і дякувати», – зазначив голова ОДА.

comments powered by HyperComments