Львівський протезний завод у глибокій кризі – працівники уже 7 місяців сидять без зарплати

Середа, 21 жовтня 2020, 14:04
Проблеми підприємства почалися через коронавірусний карантин і вимушений простій, але працівники вражають – держпідприємство можуть свідомо доводити до банкрутства
Львівський протезний завод у глибокій кризі – працівники уже 7 місяців сидять без зарплати

Соціально важливе підприємство – державний Львівський протезний завод знаходиться на межі закриття. Частина працівників уже звільнилася, а іншим доводиться жити у кредит, адже ось уже 7 місяців на підприємстві не виплачують заробітну плату. Проблеми на підприємстві накопичуються від коронавірусного карантину, коли завод простоював. Проте працівники припускають – завод умисно доводять до банкрутства. Про цей розповіли у сюжеті «Телевізійної служби новин».

Львівський протезний завод випускає різноманітну продукцію: інвалідні візки, велосипеди, вертикалі затори, протези різних типів. Випуском такої продукції підприємство займається понад 100 років. Деякі вироби львівського заводу – унікальні, аналогів їм в Україні немає.

За словами директора підприємств, через коронавірусний карантин навесні цього року Львівський протезний завод навесні цього року кілька місяців простоював. Із березня місяця накопичуються борги – зараз це біля 40 мільйонів гривень. Із підприємства звільнилося біля 10 людей. Решта думає про звільнення.

«То вже є приниження тих людей, тих інвалідів. У нас люди приходять, просяться і ми їм не можемо відмовити, щоб зробити того протеза, ми зобов’язані зробити, але в нас немає комплектуючих, директор бере в борг комплектуючі», - говорить працівниця Львівського протезного заводу Любов Солтис.

За словами Степана Жукровського, який очолює профком Львівського протезного заводу, хтось хоче приватизувати чи зробити так, щоб це приміщення підприємства пішло під будівництво будинку.

На останньому поверсі підприємства є ще й стаціонар, де проводять реабілітацію людей з інвалідністю. Тут вони призвичаюються до нових протезів.

«Це люди, які без ніг, без рук, які захищали Україну з перших днів війни, які от поранені. Тут є тренажери, які дають можливість людям навчитися себе обслуговувати в домашніх умовах. Вони тут зараз лежать і якщо їх звідси забрати, вони по домівках ляжуть на плечі рідних, близьких, без грошей і вони просто будуть доживати свого віку», - говорить Ігор Марчак, кандидат у депутати до Львівської міської ради від партії «За майбутнє».

Директор заводу, якого призначили лише в липні, каже, що неодноразово звертався до Мінсоцполітики, у відповідь поки що тільки обіцянки.

У Міністерстві соцполітики прокоментувати ситуацію погодилися лише письмово.

«З метою недопущення припинення роботи «Львівського казенного експериментального підприємства засобів пересування і протезування» Мінсоцполітики звернулося до Міністерства фінансів України з проханням при внесенні змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік» виділити з державного бюджету кошти в сумі 39,7 мільйона гривень шляхом створення нової бюджетної програми для погашення зазначеної вище заборгованості», – зазначилитам.

Натомість працівники кажуть – готові почекати ще тиждень, якщо борги не виплатять збираються їхати на пікет під міністерство.

comments powered by HyperComments