У Тернополі модернізують сміттєвий полігон – тут запроваджено процес сортування та завершується влаштування станції дегазації

Понеділок, 19 жовтня 2020, 16:05
Міський полігон ТПВ Тернополя знаходиться у селі Малашівці Зборівського району
У Тернополі модернізують сміттєвий полігон – тут запроваджено процес сортування та завершується влаштування станції дегазації

Влада Тернополя впроваджує нові технології на полігоні у селі Малашівці Зборівського району. Тут уже впроваджено в роботу сміттєсортувальну лінію, а вже незабаром тут розпочне функціонувати і станція дегазації, за допомогою якої відбуватиметься відкачування з полігону звалищного газу та подальше перетворення його у «зелену» електроенергію. Про це повідомили у прес-службі Тернопільської міськради.

«Вперше за десятки років нам вдалося вирішити глобальну проблему зі збором  та захороненням твердих побутових відходів. І зараз Тернопільська громада має власний сучасний полігон, де вже працює сміттєсортувальна лінія, проходить захоронення відходів та виробництво електроенергії, згенерованої зі звалищного газу полігону», – розповів міський голова Тернополя Сергій Надал.

«Зараз триває завершення пусконалагоджувальних робіт газогенераційної установки, і уже незабаром ми зможемо успішно постачати «зелену» електроенергію. Цим самим ми вирішимо екологічну проблему, тому що захоронення на полігоні відбувається виключно органічних відходів без хімічних сполук, а по-друге, газ метан, який утилізується, є небезпечним та часто спричиняє пожежі на полігоні», – пояснив тернопільський градоначальник.

Важливо те, що із міського бюджету Тернополя уже не витрачатимуться кошти на утилізацію сміття, адже утримання, обслуговування та рекультивацію полігону взяло на себе ТзОВ «Еко-Лідер Т», яке орендує ділянку із полігоном ТПВ протягом 49 років. Окрім того, сусідні селища та громади сплачують кошти, які надходять до місцевого бюджету, за використання Малашовецького полігону.

Будівництво станції дегазації на полігоні проводить група компаній «Кліар Енерджі» і за словами головного інженера Іван Самусенка, наразі тут відбувається буріння вертикальних свердловин, через які відкачуватиметься шкідливий газ метан і далі по трубах транспортуватиметься до газових фільтрів, а потім спалюватиметься для виробництва електроенергії.

Згенерована електроенергія подаватиметься у загальну мережу і згодом продаватиметься за «зеленим» тарифом. Вперше в Україні на Малашовецькому полігоні буде застосовуватися змішаний вид відбору метану (вертикальні і горизонтальні свердловини).

comments powered by HyperComments