У Нагуєвичах на Львівщині відкрили пам’ятник сину Івана Франка Петрові

Четвер, 15 жовтня 2020, 18:13
Відкриття пам’ятника приурочили до 130-ої річниці із дня народження Петра Франка і до Дня захисника України
У Нагуєвичах на Львівщині відкрили пам’ятник сину Івана Франка Петрові

На Львівщині у Нагуєвичах із нагоди 130-річчя від дня народження Петра Франка та до Дня захисника України учора, 14 жовтня, на площі Літературно-меморіального музею Івана Франка, відкрили перший пам’ятник Петрові Франку – наймолодшому сину Івана Франка, українському педагогу, письменнику, науковцю-хіміку, учаснику національно-визвольних змагань.

Відкриття пам’ятника Петрові Франку відвідав голова Львівської ОДА Максим Козицький.

«Цьогоріч я мав приємність бути присутнім на багатьох заходах, присвячених Іванові Франку. Кожного разу, коли відвідую такі події – все більше і більше розумію, якою значущою є ця постать для української науки та літератури. А історію творення української нації без Івана Яковича уявити взагалі неможливо. Та сьогодні ми зібралися тут, щоб вшанувати наймолодшого сина Івана Франка – Петра. Петро Франко здійснив неоціненний внесок у становлення української державності, авіаційну, видавничу та дослідницьку справу, розвиток спорту, молодіжного руху, хімічної науки та музейної справи», – зазначив очільник області.

Також Максим Козицький відзначив важливість роботи музею Франка у Львові, першим директором якого став Петро Франко та усіх, хто працює над розвитком установи. 

«Цієї суботи я мав нагоду відвідати музей Івана Франка у Львові, який, завдяки активним зусиллям Петра Франка, 80 років тому відчинив свої двері для відвідувачів, а першим його директором став сам Петро Іванович. Перебуваючи тут, я відчуваю особливу атмосферу і те, з якою любов’ю і відданістю ви здійснюєте цю важливу місію – бережете пам’ять про славетний Франковий рід. Ми горді з того, яким є Дім Франка у Львові і Батьківська садиба Франка в Нагуєвичах сьогодні. Я щиро вдячний вам за вашу працю. Дякую ініціаторам та організаторам створення пам’ятника, скульптору за довершену роботу та усім, хто доклався до реалізації цього важливого проєкту», - наголосив очільник області.

Автором пам’ятника Петру Франку у с. Нагуєвичі є скульптор Іван Мисакович – випускник Львівської національної академії мистецтв.

У межах заходу відбувся концерт за участі студентсько-викладацького колективу Дрогобицького музичного коледжу імені В. Барвінського

Петро Франко (28 червня 1890, с. Нагуєвичі - 28 червня 1941) – організатор «Пласту» у Львові, четар Українських Січових Стрільців та сотник Української Галицької Армії, видатний вчений-хімік та винахідник, професор, член Наукового Товариства ім. Т. Шевченка, відомий письменник та публіцист міжвоєнного часу, громадський діяч Галичини - народився в родині Івана та Ольги Франко, перший директор Львівського музею Івана Франка та автор ідеї створення першого заповідника в Нагуєвичах у 1940 р.

З початком радянсько-німецької війни у червні 1941 вивезений радянською владою зі Львова на схід. Розстріляний 28 червня 1941 року.

comments powered by HyperComments