Партії "Наш Край" відмовили у реєстрації на вибори у Шепетівці

Четвер, 1 жовтня 2020, 16:03
Через недотримання гендерної квоти Шепетівська міська ТВК відмовила в реєстрації списку кандидатів у депутати від Хмельницької обласної організації політичної партії «Наш край». Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

На своєму засіданні 28 вересня 2020 року Шепетівська міська ТВК прийняла рішення про відмову в реєстрації кандидатів у депутати від Хмельницької обласної організації політичної партії «Наш край». Як повідомив спостерігачеві ОПОРИ заступник голови Шепетівської міської ТВК Сергій Месь, причиною відмови стало порушення правил формування єдиного та територіальних виборчих списків, а саме недотримання гендерної квоти.

За словами спостерігача, якому надали можливість ознайомитися в присутності заступника голови із оригіналом подання «Нашого краю», в єдиному виборчому списку кандидатів у депутати Шепетівської міської ради партія подала 33 кандидати, на 31 місці розташувався кандидат-чоловік, а на 32 та 33 – жінки. У територіальному списку виборчого округу №2 партія висунула 9 осіб, на місцях із 6 по 9 – кандидатки.

Проте згідно з частиною 9 статті 219 Виборчого кодексу України у разі формування організацією партії єдиного та територіальних виборчих списків з кількістю кандидатів у депутати, яка не є кратною п’яти, до останніх у списку кандидатів (від 1 до 4) застосовується вимога щодо почергового включення кандидатів різної статі до списку.

Крім того, в територіальному списку виборчого округу №1 партія висунула в першій п’ятірці одну жінку та чотирьох чоловіків. Однак під час формування єдиного та територіальних виборчих списків організація партії повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі). Така вимога зазначена в частині 9 статті 219 Виборчого кодексу України.

29 09 2020 Khmelnychchyna Henderna kvota Nash krai

Як повідомила секретар Шепетівської міської ТВК Наталія Марченко, станом на 12 годину 30 вересня представники партії відмову не оскаржували. Уповноважена особа від Хмельницької обласної організації партії «Наш край» Ольга Славута ситуацію не прокоментувала. Спершу жінка пообіцяла перетелефонувати спостерігачеві ОПОРИ, однак не зробила цього, а відтак не відповідала на дзвінки.

comments powered by HyperComments