На Львівщині заповнено біля половини «ковідних» ліжок у лікарнях

П'ятниця, 18 вересня 2020, 13:14
За словами керівника обласного Департаменту охорони здоров’я Ореста Чемериса, останнім часом зростає чисельність госпіталізованих із приводу COVID-19
На Львівщині заповнено біля половини «ковідних» ліжок у лікарнях

За словами директора Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ореста Чемериса, ситуація із поширенням коронавірусу в регіоні залишається достатньо стабільною. Тестування на наявність коронавірусу або антитіл до нього ведеться достатньо активно – протягом минулої доби проведено 1889 ПЛР-тестів для визначення коронавірусу і 1800 ІФА-тестів для визначення антитіл. На стаціонарному лікуванні із приводу COVID-19 чи із підозрою на нього перебуває 1236 пацієнтів, тобто зайнято 47,8% від усіх лікарняних ліжок, виділених для хворих на COVID-19 (загалом по області 2585 ліжок, в т.ч. у Львові – 720). Про це чиновник розповів сьогодні під час брифінгу.

«Протягом останніх днів ми бачимо прояви негативної динаміки. Це видно із кількості викликів «швидкої допомоги» через підозри на COVID-19: за попередню добу це 47 випадків, з яких 28 госпіталізували. Інший показник – кількість госпіталізованих. Впродовж останніх трьох діб їх побільшало. За останню добу госпіталізували 120 осіб. Минулого тижня цей показник в середньому становив 80 – 100. Стан пацієнтів, які поступають до стаціонарів – середньої важкості, пневмонії. Більшість пацієнтів потребують кисневої підтримки, тому, враховуючи період загострення сезонної ситуації, варто дотриматись правил карантину», – акцентував Орест Чемерис.

За його словами епідситуація попри стабільність, є хиткою. І може змінюватись від того, як буде поширюватись інфекція. Окрім того, з початку навчального року медики фіксують зростання випадків, коли є захворюваність в класах, і класи скеровують на самоізоляцію.

«З початком навчального процесу учні і студенти більше перебувають у закритих приміщеннях і ми свідомі того, що кількість випадків захворювання серед тих, хто вчиться буде зростати», – розповів керівник департаменту.

Готують лікарняну мережу також і до прийому пацієнтів із іншими сезонними захворюваннями.

«Звісно ми розуміємо, грип рано чи пізно прийде, сезонні захворювання нікуди не дінуться, тому ми маємо бути готові до надання допомоги. Зараз триває підготовка мережі до прийому пацієнтів із іншими захворюваннями, створюємо резерв ліжкового фонду, налагоджуємо кисневу систему», – наголосив Орест Чемерис.

Із середини жовтня на Львівщині очікують найскладніший час для медиків.

comments powered by HyperComments