У Дрогобичі на Львівщині початок опалювального сезону на межі зриву

Четвер, 3 вересня 2020, 18:32
Регіони України один за одним звертаються до центральної влади за допомогою. Опалювальний сезон, який повинен стартувати у жовтні, на межі зриву.
У Дрогобичі на Львівщині початок опалювального сезону на межі зриву

Представники різних куточків нашої країни озвучили одну і ту ж проблему: через рекордну заборгованість теплопостачальних підприємств опалювальний сезон під загрозою зриву. НАК «Нафтогаз України» вже попередив: є борги – ніякого газу. Компанія відмовляється постачати паливо контрагентам, які не розрахувались за попередні поставки газу. Крім того, теплопостачальні підприємства нарощують борги операторам газорозподільних мереж – колишнім облгазам – за доставку газу до кінцевого споживача, а тому облгази також заявили про можливе припинення доставки. Про це повідомляє прес-служба Дрогобицької міської ради.

Для вирішення цього питання у Кам’янці-Подільському 27 серпня відбулася конференція Асоціації «Укртеплокомуненерго». Учасниками цього заходу стали теплоенергетики з усіх регіонів, зокрема і Дрогобича. Прострочена сумарна заборгованість виробників послуг з теплопостачання перед НАК «Нафтогаз України» досягла 44,9 млрд грн.

КП «Дрогобичтеплоенерго» заборгувало – 30 мільйонів гривень. Це в основному борги 2011-20212 року. Виник такий борг внаслідок невідповідності тарифу до затрат. Рахунки КП «Дрогобичтеплоенерго» арештовані. Значна частина цих сум – штрафи і пені, нараховані «Нафтогазом України». Ситуація неоднозначна тому, що ще наприкінці 2016 року був ухвалений закон №1730 про врегулювання заборгованості всіх підприємств ТКЕ перед «Нафтогазом», після чого з рахунків підприємств ТКЕ були зняті арешти, а також проведена реструктуризація боргів.

Незважаючи на ці проблеми, КП «Дрогобичтеплоенерго», як і інші комунальні підприємства регіонів України, проводять планові ремонти та інші регламентні заходи для своєчасного початку опалювального сезону. Такі роботи теплоенерго проводять за підтримки місцевих бюджетів, однак для покриття мільйонних боргів перед НАК «Нафтогаз України» міські бюджети не в силі. Адже на міські бюджети покладено фінансування соціальних програм, охорони здоров`я, освіти тощо.

Керівник КП «Дрогобичтеплоенерго» Ігор Хом`як зазначає, вирішити проблему можна лише шляхом реструктуризації боргу терміном на 60 місяців. Саме із таким закликом Асоціація «Укртеплокомуненерго» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, в якому просить прискорити розв’язання проблем з погашенням заборгованості населення за спожиті житлово-комунальні послуги, яка утворилася на 1 травня 2020 року. Зокрема теплокомуненерго країни вимагають прийняття відповідного закону, який дозволить провести реструктуризацію боргу.

Боргова проблема вимагає термінового втручання держави саме зараз, – зазначає Ігор Хом`як, – з початком осені підприємства ТКЕ почнуть підписувати договори з «Нафтогазом» на постачання газу в опалювальний сезон. Якщо ж рівень розрахунків за спожите паливо буде менше 90%, «Нафтогаз» може не виділити номінації на газ.

«Газовий монополіст активізував позовну роботу в судах, саме тому і арештовуються рахунки, а виконавча служба у терміновому порядку «вибиває» борги з комунтеплоенерго. Адже якщо закон №3800-1 приймуть, то борги автоматично спишуться», – роз`яснює керівник КП «Дрогобичтеплоенерго» та додає: «Спільно з місцевими органами влади ми звернулися до керівників держави та народних депутатів з проханням прискорити розгляд законопроєкту №3800-1 про списання боргів за газ».

У своєму зверненні посадовці наголошують: це потрібно зробити задля забезпечення фінансової стабільності на ринку газу та системно вирішити проблему газових боргів.

Однак, як наголошує Ігор Хом`як, окрім вирішення сьогоднішніх проблем, держава повинна запобігти її повторенню у наступні роки, а це можливо зробити при встановлені економічно-обґрунтованих тарифів на теплову енергію.

comments powered by HyperComments