У лікарні в Сокирянах на Буковині відкриють відділення гемодіалізу

Вівторок, 1 вересня 2020, 18:16
У відділенні надаватимуть допомогу місцевих жителів, у яких повністю відмовили нирки
У лікарні в Сокирянах на Буковині відкриють відділення гемодіалізу

Сокирянська центральна районна лікарня має намір укласти із Національною службою здоров’я України контракт на надання послуг із гемодіалізу. Про це повідомили у Департаменті охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації, пише «Чернівецький промінь»

За словами директора Сокирянської ЦРЛ Олександра Андрійчука, напередодні у лікарні порахували, скільком пацієнтам може бут необхідна така послуга. Відтак ухвалили рішення створити відділення гемодіалізу та законтрактувати відповідний пакет у НСЗУ.

«Так вирішили, незважаючи на те, що цей пакет послуг не є прибутковим для лікарні. Він, радше, соціальний: надання допомоги хворим, які мінімум раз на тиждень потребують гемодіалізу і з цієї причини змушені витрачати на дорогу до обласного центру по три години в один бік та значні кошти», – коментує Олександр Андрійчук.

Після обрахунку складових, взялися до реалізації проекту, та корективи вніс COVID-19. Через нього впровадили певні обмеження на ввезення обладнання з-за кордону – пріоритетом стали апарати штучної вентиляції легень, рентген-техніка та інше.

Згодом виявилося, що у лікарні немає системи водоочищення, коректної до закуплених апаратів штучної нирки. Однак наразі цю проблему вирішують. Олександр Андрійчук сподівається, що відділення гемодіалізу на п’ять апаратів штучної нирки у Сокирянській центральній районній лікарні зможе запрацювати ще до кінця вересня.

comments powered by HyperComments