У Львівській ОДА незадоволені роботою сімейних лікарів

Середа, 26 серпня 2020, 09:30
Заступник «губернатора» Львівщини Іван Собко закликає сімейних лікарні бути більш відповідальними
У Львівській ОДА незадоволені роботою сімейних лікарів

Львівська обласна державна адміністрація та Міністерство охорони здоров’я отримують скарги на неналежне реагування сімейних лікарів регіону на звернення пацієнтів із підозрою на корона вірусну хворобу. Про це вчора під час брифінгу розповів заступник голови Львівської ОДА Іван Собко.

«Я прошу, і Міністр на цьому наполягає, більш відповідально ставитися до своєї роботи сімейних лікарнів!

Я отримую десятки дзвінків про те, що сімейні лікарі не працюють згідно із протоколом; не можуть прибути; що недослухавши до кінця пацієнта рекомендують викликати карету «швидкої».

Якщо таким чином будуть діяти всі, то може швидко настати колапс. Закликаю чітко реагувати по кожному дзвінку. «Швидка має їхати лише до людини, яку потрібно госпіталізувати!

Я прошу прислухатися, бо ці сигнали надходять не лише мені, але й на «гарячу лінію» МОЗ. На останній нараді міністр акцентував увагу, що НСЗУ буде робити детальний аналіз роботи сімейних лікарів і якщо будуть системні факти нереагування, або непрофесійного реагування первинної ланки – будуть робитися відповідні висновки. Нагадаю, що НСЗУ має право зупинити угоду з такими лікарями», – заявив Іван Собко.

За словами заступника «губернатора» уже найближчими днями пацієнтів із COVID-19 почне приймати терапевтичний корпус Львівської обласної клінічної лікарні. Тут уже готов 70 ліжок. Окрім того уже готова для приймання пацієнтів Самбірська центральна районна лікарня.

Напружена ситуація у Стрийській центральній міській лікарні, яка розрахована на 100 пацієнтів, про тому, що зараз їх там 130.

За словами Івана Собка, ситуацію із коронавірусом на Львівщині в ОДА характеризують, як стабільно складну. За вихідні істотно зросла кількість пацієнтів із COVID-19, які перебувають на стаціонарному лікуванні. При цьому, наразі нових закладів, окрім уже запланованих, на Львівщині відкривати не планують.

«Зараз в області є госпіталізованими 1403 пацієнти, лікарні першої хвилі заповнені на 90%, другої – від 20% до 30%. Загальний відсоток наповненості лікарень становить 53%. Таким чином Львівщина за рішенням Центральної комісії ТЕБ і НС перебуває у помаранчевій зоні. Самбір є в так званій червоній зоні, за 14 днів відповідні рішення державна комісія ТЕБ і НС переглядатиме. Триває планова робота над проведенням тестувань, черги великої нема, зараз є лише 130 незроблених тестувань. За вихідні із 700 ПЛР тестів зробили 90%.

 Львівщина уже не лідирує за кількістю виявлених хворих. Ми перебуваємо десь на 5-6 місці. Це добре, але враховуючи заповненість ліжок не варто розслаблятися», – розповів Іван Собко.

За його словами, переважна більшість важкохворих пацієнтів у лікарнях області це люди із супутніми захворюваннями віком від 50 років.

«Із настанням похолодання та відкриттям навчальних закладів може бути друга хвилю COVID-19, тому дуже важливо зберігати дотримання карантинних норм та особистої безпеки», – заявив Іван Собко

За його словами, Львівщина також звертатиметься до міністерства щодо збільшення тарифів пакету на лікування хворих COVID-19 для лікарень другого і третього рівнів.

«Якщо більшості закладів більш-менш вистачає цих коштів, бо там є неважкі хворі, то наприклад обласній інфекційній лікарні й Центрі легеневого здоров’я є тільки важкі та дуже важкі хворі. Вилікувати таких пацієнтів є в рази дорожче. Розхід кисню дуже великий. Тому ми й самі дофінансовуємо і будемо клопотати про це міністерство», – розповів Іван Собко.

Зазначимо, що у соціальних мережах можна знайти багато негативних відгуків, які стосуються роботи сімейних лікарів. Зокрема, достатньо часто сімейні лікарні замість виклику спеціалізованої бригади для забору матеріалу для ПЛР-тестування, направляють людей, які підозрюють COVID-19 на ПЛР чи ІФА-тестування до приватних лабораторій. Трапляються випадки, коли пацієнтів, у яких уже підтверджено діагноз СOVID-19 відправляють на комп’ютерну томографію та інші лабораторні дослідження у звичайні лабораторії та діагностичні центри.

comments powered by HyperComments