На Львівщині біля 60% всіх ПЛР-тестів виконуються приватними лабораторіями

Четвер, 20 серпня 2020, 16:15
Таку сенсаційну заяву сьогодні в ефірі радіо «Люкс ФМ» заявила заступниця міського голови Львова Галина Слічна
На Львівщині біля 60% всіх ПЛР-тестів виконуються приватними лабораторіями

Сьогодні на радіо «Люкс ФМ» виступала заступниця міського голови Львова та керівниця львівського міського штабу по боротьбі із коронавірусом Галина Слічна. Деякі цитати із її виступу на радіо опублікувала прес-служба Львівської міської ради на офіційному сайті.

Зокрема заступниця Садового Галина Слічна проговорилася про те, що державні лабораторії Львівщини насправді роблять дуже мало ПЛР-тестів на виявлення коронавірусу, а більшість цих тестів виконується приватними лабораторіями.

Пряма мова Галини Слічної: «Від початку карантину підтверджених позитивних ПЛР-аналізів і захворілих осіб є 12631.

За останню добу було проведено 1595 ПЛР-аналізів, з яких 183 – позитивні. Фактично, це є 11% (насправді 11,47% - ред.). Зокрема, з них 84 –  мешканці Львова.

Хочу сказати, що з загальної кількості проведених ПЛР-аналізів, фактично 60% – ті аналізи, які проводяться приватними лабораторіями. Одужалих від початку карантину є 3551 особа. Натомість летальних випадків станом на сьогодні є 344».

Отож, якщо вірити словам заступниці Садового, то із 1595 виконаних учора ПЛР-тестувань на визначення коронавірусу біля 1000 – це тестування у приватних лабораторіях, а тільки біля 600 – це тестування у державних і комунальних лабораторіях. Якщо слова Слічної відповідають дійсності, то ситуація із організацією ПЛР-тестування як на обласному, так і на міському рівні вкрай погана, якщо не сказати критична – потужностей державних лабораторій таким чином заледве вистачає на тестування осіб, що звернулися до лікарів із симптомами коронавірусу, а про контактних і навіть одужалих навіть не йде мова.

Цікаво, що в кінці липня 2020 року мер Львова Андрій Садовий заявляв про відкриття міської ПЛР-лабораторії, яка буде діагностувати COVID-19. Ця лабораторія юридично є складовою КНП ЛМР «Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги міста Львова», а фактично використовує площі лабораторії Держспоживслужби на вулиці Промисловій. За словами Садового, міська ПЛР-лабораторія має виконувати щодня на початках біля 200 ПЛР-тестів, а далі вийти на 700 ПЛР-тестів на коронавірус щодня. Садовий стверджував, що перші ПЛР-дослідження у міській лабораторії провели іще 16 липня 2020 року. Із тих пір пройшов уже місяць, але істотного збільшення кількості ПЛР-тестувань на коронавірус на Львівщині не спостерігається.

comments powered by HyperComments