У Луцьку почали роботи із очищення біологічних ставків на очисних спорудах водоканалу

Вівторок, 14 липня 2020, 13:16
Роботи із очищення біологічних ставків на очисних спорудах КП «Луцьководоканал» проводяться вперше за 47 років
У Луцьку почали роботи із очищення біологічних ставків на очисних спорудах водоканалу

КП «Луцькводоканал» розпочало роботи із очищення біологічних ставків, які входять до комплексу очисних споруд. Ці заходи дозволять забезпечити кращу фільтрацію стоків із знизять навантаження на очисні споруди. Сьогодні роботи інспектував заступник міського голови Луцька Григорій Непопад та радник мера Ігор Поліщук, про стан робіт їм розповідав директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк. Про це повідомляє прес-служба Луцької міської ради.

За словами Гуменюка, біологічні ставки очищають вперше за 47 років. Він каже, що додаткове прискорення зневоднення мулових майданчиків та очистки мулових зворотних мулових вод вдасться забезпечити за рахунок спеціальних речовин-коагулянтів.

В межах реконструкції очисних спору старе обладнання буде замінено на нове і сучасне. Зокрема на повітряно-муловій станції встановлено нову повітродуву KUBICEK, замінено насосний агрегат, відремонтовано двигун, покрівлю та ін. До кінця року планується замінити насосні агрегати на повітродувно-муловій станції, насосній станції сирого осаду та насосній станції рециркуляції. Також мають провести реконструкцію дренажної насосної станції під встановлення обладнання дозування реагентів для очистки стічних вод, заміну вентиляційної системи.

«Коли ми говоримо про очисні споруди, то необхідно розуміти, що перша черга очисних споруд була введена у експлуатацію 1973 року, друга – 1978 року. На жаль, протягом цього часу не відбувалося кардинальних фінансових вкладень в оновлення обладнання, очистку біоставків. Сьогодні ми показали ті покращення, які були зроблені за останній рік.

Окрім того, наступного тижня ми проведемо презентацію проєкту комплексної реконструкції очисних споруд, над якою працюємо вже багато часу. Для цього, у співпраці з Європейським інвестиційним банком, буде отримано кредит у розмірі 11 млн євро. Сьогодні мусимо мислити стратегічно та планувати на 30-40 років уперед, адже ця реконструкція стане найбільш масштабною за усю історії існування очисних споруд», – розповів Ігор Поліщук, радник міського голови Луцька.

За словами директора КП «Луцькводоканал», першочергово планується реконструювати усю будівельну та технологічну частину. Планово має бути збудована станція зневоднення сухого осаду, що дозволить перейти від мулових карт до більш сучасної та закритої технології роботи.

«За умови підписання субкредитного договору на початку наступного року зможемо оголосити тендер на реконструкцію очисних споруд. Це надзвичайно велика кількість об’єктів, масштабні та складні роботи, до яких буде залучено європейські компанії із необхідним досвідом. В Україні за останні 30 років не було побудовано жодних споруд такого масштабу», – зазначив Віктор Гуменюк.

Фото – КП «Луцькводоканал», Луцька міська рада.

comments powered by HyperComments