У Буському районі на Львівщині пасічники скаржаться на загибель льотних бджіл

Понеділок, 13 липня 2020, 16:02
Пасічники вважають, що у смерті свійських бджіл винні фермери, які обприскують свої лани отрутохімікатами
У Буському районі на Львівщині пасічники скаржаться на загибель льотних бджіл

У Буському районі Львівської області пасічники скаржаться на масову загибель свійських бджіл – загинуло біля половини усіх комах-медоносів. Про це із посиланням на керівника ГО «Зелена Бузеччина» Іван Олійника пише Буський медіа-портал.

За словами пана Олійника, він у суботу приїхав на свою пасіку, яка у селі Вербляни і побачив, що біля вуликів лежить бджолиний підмор (мертві комахи).

«Почав дивитися всі 22 рамки у вуликах, перебрав, залишив лише 9 рамок, решту викинув. Загинула льотна бджола – або недолетіла, або впала перед вуликом. Постраждали найбільше сильні сім’ї, тому, що вони далеко літають… У мене більше 50% бджіл загинуло. Я пасічникую уже 40 років, такого в нашому районі іще не було», – бідкається Іван Олійник. Він каже, що окрім нього постраждали і інші пасічники Буського району. Пасічники стверджують, що біля села Сторонибаби зафіксували сліди трактора, який імовірно здійснював обприскування отрутохімікатами соняшникового поля.

«Хто причетний до загибелі льотної бджоли? Скоріш за все – місцеві фермери та працівники агрофірм. Другої версії немає. Вони як мають проводити обприскування, повинні попереджати про такі наміри, що тої чи іншої ночі будуть здійснювати обприскування, тоді пасічники позакривали б свої лотки та вдень не випускали б бджіл», – каже Іван Олійник.

Керівник Буського районного управління ГУ Держпродспоживслужби України у Львівській області Ігор Белей розповів, що у суботу працювала відповідна комісія по обстеженню, яка об’їхала 10 пасік де загалом є 125 бджолосімей. Він підтверджує, що загинуло біля 50% усіх бджіл на пасіках. Мертвих комах взяли  на дослідження, щоб виявити причини їх загибелі – перевірять на інфекційні та інвазивні хвороби. Наразі невідомо, хто кропив поля і якою речовиною. Щоб визначити токсичну речовину, бджолиний підмор відправлять на аналіз до Києва.

За словами керівника Національної поліції у Буському районі Богдана Петелицького, поки правоохоронці не отримували заяви, щодо мору бджіл. Із бджільництвом була пов’язана у районі лише одна скарга від мешканки, яку покусали бджоли.

comments powered by HyperComments