«Гуцульська овеча бриндзя» стала зареєстрованим продуктом

Понеділок, 9 грудня 2019, 15:19
Сир, який виробляють вівчарі в Карпатах за спеціальною технологією, став першим харчовим продуктом, зареєстрованим в Україні як географічне зазначення.
«Гуцульська овеча бриндзя» стала зареєстрованим продуктом

Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», свідоцтво про реєстрацію видало Міністерство економіки 11 листопада.

Заявку на реєстрацію географічного зазначення подав до Мінекономіки громадська спілка «Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів» 19 грудня 2018 року.

«Гуцульська овеча бриндзя» виробляється на літніх високогірних пасовищах Карпат з гірського овечого молока відповідно до традицій, що сходять до XV століття», - зазначається у повідомлені.

Як пише «Радіо Свобода», на Закарпатті активно популяризують бриндзу та вівчарство. Щороку у вересні в області проходить гастрономічний фестиваль-ярмарок «Гуцульська бриндзя».  Фестиваль є візитівкою Рахівського району і однією з найяскравіших сторінок культурно-мистецького життя Закарпаття. Він демонструє кращі здобутки та традиції Гуцульщини: культуру, побут, ремесло та знану гостинність.

«Географічне зазначення – це право колективної інтелектуальної власності, воно належить території. Якщо ми говоримо про гуцульську овечу бриндзю, то це високогірні райони Закарпатської Івано-Франківської, Чернівецької областей. Всі, хто випасає овець (не нижче ніж 700 метрів над рівнем моря) і дотримується технології у виробництві бриндзі, повинні звернутися в Асоціацію виробників традиційних карпатських високогірних сирів для отримання специфікації. Згодом, пройшовши три рівні контролю, вони отримають право використовувати це позначення», - вважає національний експерт із географічних зазначень проєкту ЄС в Україні «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» Ганна Антонюк.

 

comments powered by HyperComments