На Львівщині за загадкових обставин померла породілля, мати трьох дітей

Четвер, 17 січня 2019, 09:35
На Львівщині у Жидачівському районі під час пологів померла породілля Ірини Михайлік, мати трьох дітей.
На Львівщині за загадкових обставин померла породілля, мати трьох дітей

Про це повідомляє газета Експрес.

Як вказано в повідомленні, досі невідомо за яких обставин померла жінка і чи є в цьому вина медиків. Адже смерть приховали від правоохоронців, незважаючи на закон.

До того ж жінка була здоровою та не мала жодних проблем зі здоров’ям. Ірина народила здорову доньку вагою понад 3,6 кілограма. Біля неї було два анестезіологи, тому що її не могли вивести з наркозу.  

Є ще один дивний момент: про смерть породіллі у поліції дізналися випадково, розповідає Галина Янко, голова Громадської ради при УСБУ у Львівській області:

"У п'ятницю, 28 грудня, двом лікарям вручали підозру в іншій справі — у зв'язку зі смертю 12-річного хлопчика. Його батько у той час був у лікарні. Він і повідомив мені, що там діється щось дивне. Що є інформація про смерть породіллі, але її замовчують! Одразу перепитала у поліції, виявилось, що їх про смерть у Жидачівській лікарні ніхто не повідомляв. Натомість у департаменті охорони здоров'я ЛОДА такий факт підтвердили».

Вона також нагадує, нині діє порядок взаємодії органів поліції, охорони здоров'я та прокуратури. І лікарі Жидачівської лікарні вчинили всупереч положенню, не викликавши поліцію.

"Мала б приїхати слідчо-оперативна група і тільки після цього тіло можна було відвезти на судово-медичну експертизу, — каже вона. — Цього ніхто не зробив, тіло відправили до Львова, порушивши процедуру. Коли не викликають поліцію, з'являється можливість переписати протокол ведення операції. Цей факт треба чітко відобразити у кваліфікації злочину, мають бути притягнені до відповідальністі ті, хто не викликав поліцію".

Наразі розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 140 Кримінального кодексу України.

"Ідеться про неналежне виконання професійних обов'язків медичними працівниками, що спричинило смерть, — каже Роман Сірачинський, перший заступник керівника Стрийської місцевої прокуратури Львівської області. — Також призначено службове розслідування департаменту охорони здоров'я ЛОДА. Буде з'ясовано, чи достатньо надавалася допомога під час проведення пологів породіллі, чи своєчасно повідомлено правоохоронні органи про факт смерті. Також вилучено документацію, призначено низку експертиз".

Згідно зі статтею 140 Кримінального кодексу України, винним загрожує позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п'яти років, виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до двох років, або позбавлення волі на такий самий строк.

Тим часом у закладі, де померла породілля, — небагатослівні.

"Осіб, які брали участь у проведенні операції — кесаревому розтині, — викликали у поліцію. Головний лікар висловив бажання звільнитися, наразі перебуває у відпустці. Лікар-анастезіолог усунений від роботи, також перебуває у відпустці. Дівчинка, яка народилася, — здорова, і тепер — в Охмадиті", — повідомив Михайло Майданський, заступник головного лікаря Жидачівської центральної районної лікарні.

У департаменті охорони здоров'я ЛОДА просять утриматися від передчасних висновків.

"У свідоцтві про смерть причиною її вказано "ускладнення анестезії під час родорозрішення", — розповіла Ірина Микичак, директор департаменту охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації. — Це попередні дані.  У процесі дальшого дослідження, роботи клініко-експертної комісії буде з'ясовано, що насправді стало причиною смерті породіллі. А також встановлено, чи лікарі дотримувались протоколів надання медичної допомоги". 

Рідні Ірини вимагають справедливого розслідування та покарання винних у смерті матері трьох дітей. До слова, своїх доньок, як розповілають рідні, жінка виховувала сама.

"Її цивільний чоловік то приходив, то зникав. Я допомагала як могла, — каже Євгенія Квасній, тітка померлої. — Ірина була дуже доброю мамою! Собі могла не купити, а дівчаткам — усе! І діти так її любили... На похороні серце боліло, як вони з нею прощалися".

Доньками Ірини опікуватиметься 54-річна сестра цивільного чоловіка померлої. Адже їхній батько, за словами родичів, не в змозі прогодувати донечок. Дві дівчинки уже живуть у неї, а найменша буде у лікарні доти, доки оформлюватимуть документи на опікунство.

 

comments powered by HyperComments