Тернопільський «люстратор» тисне: «До чиновників заходжу, навіть не стукаючи!»

Тернопільське Інформаційне Бюро  |  Четвер, 6 березня 2014, 20:06
Віктор Мартинюк, один з керівників Штабу національного спротиву Тернопільської області, самостійно змагається за очищення місцевої влади.
Тернопільський «люстратор» тисне:  «До чиновників заходжу, навіть не стукаючи!»

В. Мартинюк, член ВО «Батьківщина»,  хоче, щоби колишні чиновники звільнилися з посад.  Журналістам він розповів таке:

"- Моє головне завдання – очистка органів виконавчої влади від прислужників Хоптяна та Януковича, – розповів Віктор Мартинюк. – Наше обласне керівництво заявило про початок люстрації. Але ніхто не сказав, як це робити і з кого починати. Для мене поняття люстрації дуже глибоке і його потрібно починати робити з себе особисто. Для прикладу, держслужбовець має забути про можливість зловживати правилами дорожнього руху, або харчуватися у робочий час в наших недешевих ресторанах. Це має власна моральна заборона. Хотілося б перевірити, кому наша місцева влада надавала квартири.

У цьому переліку у більшості силовики, представники правоохоронних органів та судді. Одна із представників Феміди суддя Юрдига починала тут. Вона отримала тут житло, потім переїхала у Київ і там судила лідера опозиції Юлії Тимошенко. Потрібно подивитися, де ж відпочивали наші силовики та держслужбовці з сім’ями за останніх кілька років. Адже мало хто з них оздоровлюється на Азовському морі у загальних базах.

У нас тривала боротьба проти вбивчого режиму Януковича. Ми його перемогли. Але ті хто працював при ньому залишаються на посадах. Більше того, за дні зустрічей з ними дійшов до висновку, що вони і не збираються звільнятися. Ці чиновники переконані, що їм вдасться вирішити питання збереження своєї посади, як при зміні попередніх керманичів області. Вони навіть відкрито говорять: «Можемо домовитися!».

- Пане Вікторе, чиновники, до яких ви приходите у гості з такою неприємною пропозицією, хоч розуміють відмінність між подіями 2004 року, тобто так званою Помаранчевою революцією, і теперішнім Майданом. Адже тут пролилося чимало крові українців.

- Насамперед, до кожного з них приходжу як не до керівника. І я їм це показую всіма своїми діями. Якщо до повалення режиму Януковича, ми чекали їх годинами у коридорах, спілкувалися і просили їх підтримати та долучитися до громади. То тепер заходжу напряму, інколи не стукаючи у двері. Це не завжди культурно, але тим самим ми показуємо, що не визнаємо їх керівниками. Що зустрічаю у відповідь: великі очі і нерозуміння того, що я від нього хочу. Вже у нікого з них немає портрету Януковича. Якщо раніше вони аргументували обов’язковість присутність портрету глави держави у кабінеті кожного держслужбовця, то тепер чомусь не бачу по кабінетах в. о. Президента Олександра Турчинова. Чому вони не почепили, також не пояснюють.

- Ваше спілкування з службовцями облдержадміністрації розпочало  відкриття кримінального провадження саме за перешкоджання їхній роботі.

- Був фігурантом одразу кількох кримінальних проваджень. Під час допитів навіть самі слідчі визнавали, що об'єктивно сторони злочину не було. Але справа фабрикувалася і процес собі йшов. Особливого з цього приводу не хвилювався: на жодній відеозйомці не було прямих доказів моєї кримінальної діяльності. Але вже тепер, коли приходжу до чиновників і доношу думку громади про ту  непотрібність їх, як прислужників режиму, то вони мене і далі лякають кримінальною відповідальністю. Та мене це також не лякає.

- Як поводять себе ті люди, які заявляли про ваші злочинні дії, потім свідчили, «шили» справу, судили тощо?

- Проти мене свідчили працівники патронатної служби ОДА. З ними спілкувався. Вони у шоці. Я відкрито звинуватив помічника Хоптяна Володимира Гука у киданні молодих спеціалістів «під танки». Адже саме такі, як він, змушували працівників виконавчої гілки давати неправдиві свідчення проти людей. Гук написав заяву на звільнення і зареєстрував її. Чекаємо його звільнення. Він чекає на вихідну допомогу у кілька десятків тисяч гривень. А ті молоді хлопці також розуміють, що роботи на теперішніх місцях їм вже не буде.

- Процес очищення чи люстрації на сьогодні зі сторони виглядає дуже хаотичним та несистемним.

- Для мене особисто ще не закінчилася боротьба з режимом Януковича - Хоптяна. Якщо у Києві сформований Уряд, то на місцях залишаються старі кадри, і таке враження, що процес змін до них ще не дійшов. І допоки останнього керівника навіть найменшого напрямку вертикалі тодішньої вертикалі не буде звільнено, зупинятися не можна. Якщо мені говорять, що деякі політичні сили вже ділять посади, то поки що ж ділити. Адже вони до кінця не звільнені. Тому продовжую завдання громади зі звільнення служителів вбивчому режиму.

- Вам напевне доводиться вислуховувати доноси високопосадовців на своїх колег?

- Доношу до посадовців різного рівня, що вони громаді вже не потрібні, відповідно вони повинні звільнитися з державних посад. Така моя діяльність є публічною і набуває все більшого розголосу. Враховуючи це, до мене звертаються такі люди, що не міг собі раніше уявити. Посадовці високого рангу доносять як на вищих чинів, так і на своїх підлеглих. Вони просто хоч якось хочуть втриматися на посаді. Вислуховую їх, але не користуюся тією інформацією. Я не правоохоронний орган і не можу провадити слідство. У мене єдина мета: добитися написання заяви, зареєструвати і чекати їх звільнення з посади. І це буде наша перемога".

Фото: Тернопільське Інформаційне Бюро

 

 

 

comments powered by HyperComments