Герб міста Vasa (Фінляндія): звязок з гербом королівської династії

Неділя, 30 червня 2024, 14:29
У путівниках Російській імперії до 1855 року це місто називалося Ваза або Нова Ваза ("стара" Ваза була повністю знищена пожежею на початку XIX століття). Потім було перейменовано в Ніколайстад (швед.) або Ніколайн-Каупункі (фын.). У 1917 році місту повернено історичну назву "Ваза".

Про це йдеться, зокрема, у статті А.Кузнєцова "Срібний олень у променях вранішнього сонця". Спочатку місто називалося Мустасаарі або Муссор. Це було в ті часи, коли Крістіан IV був зайнятий своїми будівельними проектами у Данії. У Фінляндії не існувало такого поняття, як Фінляндія тоді ще не існувало:
На печатці м. Вааса (Vasa, Фінляндія) в червоному щиті — зображення срібної вази (герб королівської династії Ваза).

  
Печатка міста Вааса (ліворуч).    Герб, який використовувався в м. Ніколайстад, XIX ст. (джерело)

Місто було засноване 2 жовтня 1606 року Королем Шведським Карлом IX і мало на печатці 1611 року герб родини Ваза, у щиті увінчаному прапором, мечем і вагами.

Цей герб, як видно з різних старовинних пам'яток у Стокгольмі, не зображує снопа хліба, або заліза для зміцнення балок, або віяло. Але, оскільки місто тепер називається на честь покійного Імператора Миколи I — Ніколайстад, то було необхідно замінити вище названий герб, зобразивши на ньому Романівського грифа з вензелем Імператора на щиті.

Проєкт герба міста Ніколайстад, складений при Б.Кьоне (сер. XIX століття): «У срібному полі, червоний гриф з чорними очима та червоним язиком, озброєний золотим мечем і таким же щитом, прикрашеним червоним під короною і оточеним ланцюгом ордену Святого Апостола Андрія Первозванного - вензелем Імператора Миколи I; на цьому ж щиті, чорний з розпущеними крилами орел. У вільній частині герб Вазаської губернії. Щит увінчаний золотою баштовою короною з трьома зубцями. За щитом два схрещені золоті якорі, з'єднані Олександрівською стрічкою». 

  
Герб та малюнок герба Vasa з гербовника фінського геральдиста Гранфельта (1892).

      

Мустасаарі, Вааса, Ніколайстад і Вааса

Фінляндія була багатою озерами територією, яка більш-менш належала Швеції, поки росія у 1811 році не включила її до складу російської імперії. Мустасаарі називали містом недовго, назва була змінена на Vasa у 1606 р. на догоду шведському правлячому королівському дому Ваза.

Коли «Фінляндія» стала Великим князівством Російським, назва міста була змінена на Ніколаїнкаупункі, тобто Ніколайстад. Місцеві жителі не прийняли нову російську царську назву, кажуть, що коли в місто приходили гості і запитували назву міста, жителі Васи говорили: На табличці міста написано Nikolainkauppunki, а ми вимовляємо її «Васа». Лише в 1917 році, коли «Фінляндія» остаточно стала Фінляндією, місто повернуло собі колишню назву Вааса. Васа – це шведська мова, далеко від західного узбережжя до Швеції проживає багато шведськомовних фінів, оскільки між двома країнами було багато торгівлі. У відсотковому співвідношенні 5,2% фінів вважають шведську мову рідною, але у Ваасі близько 25% шведськомовних. Vasa Övningskole, початкова школа від 1-го класу до старшої школи, є шведськомовною, Університет Абобо має шведськомовний університетський факультет у Ваасі, а педагогічна освіта у Ваасі також шведськомовна.

Назва міста тепер на двох мовах: «звичайна» Вааса, а потім фінська версія: Вааса. Скрізь таблички написані двома мовами: фінська версія вгорі, якщо це фінськомовна територія, і шведська назва вгорі в районах, де більшість шведськомовних.

Стара Вааса в 1840-х роках», Йохан Кнутссон

Історія Корсхольма, а також Вааси починається в 14 столітті, коли мореплавці з прибережного регіону в центральній Швеції висадилися в нинішній Старій Ваасі, а власники пустирів з Південно-Західної Фінляндії приїхали охороняти свою землю.

У середині століття була побудована церква Святої Марії, а в 1370-х роках було розпочато будівництво фортеці в Корсхольмі, Кріссеборг, яка служила адміністративним центром округу Васа. Король Швеції Карл IX заснував місто Мустасаарі/Муссор 2 жовтня 1606 року[1] навколо найстарішої гавані та торгового пункту навколо церкви Корсхольм, приблизно за сім кілометрів на південний схід від сучасного міста. У 1611 році місто було зафрахтоване і перейменоване на честь королівського дому Васа.

Завдяки морському сполученню, суднобудуванню та торгівлі, особливо торгівлі смолою, Вааса процвітала в 17 столітті, і більшість жителів заробляли на цьому на життя.

Протягом багатьох років Vaasa кілька разів змінювала свою назву, що пов'язано з альтернативними варіантами написання, політичними рішеннями та зміною мовних умов. Спочатку він називався Мустасаарі або Муссор на честь села, де він був заснований в 1606 році, але всього через кілька років назва була змінена на Васа на честь королівського шведського роду. Мустасаарі (фінською) або Корсхольм (шведською) залишається назвою навколишнього, переважно сільського муніципалітету, який з 1973 року оточує місто. Місто було відоме як Васа між 1606 і 1855 роками,

comments powered by HyperComments