Вирішальним та останнім для долі збірної України на Євро - 2024 став матч у Штутгарті

Михайло Реуцький  |  Субота, 29 червня 2024, 00:02
Цей матч був доленосним для збірної України, тому що команді треба було тільки перемогти, щоб зайняти першу сходинку в групі Е, а нічия чи програш ставили крапку на участі команди у Євро-2024. Як кажуть «пан або пропав».
Вирішальним та останнім для долі збірної України на Євро - 2024 став матч у Штутгарті

У Штутгарті зібралося близько 15-ти тисяч українських вболівальників, щоб підтримати улюблену команду. Вони приїхали з Європи, Британії, Америки, Канади та навіть Австралії.

Для багатьох це не тільки свято футболу, а й привід виразити солідарність і підтримку країні, яка відстоює в загарбницькій війні свою незалежність.


Фото Олександра Тернового

Приїхали на матч і ветерани ЗСУ , які знаходяться зараз на лікуванні у Німеччині.

Серед них:

Роман Богданович з 14-ої окремої механізованої бригади. Фото Олександра Тернового

Михайло Криворучко з Донецька, з 2014 року воював у полку «Азов», а у 2022 році боронив Київ в складі 115 -ї бригади ТРО. Фото Олександра Тернового

Ветеран з м. Стрий, який воював на Донецькому напрямку. Фото Олександра Тернового

На початку матчу у фан секторі України вболівальники розтягнули банер з портретом загиблого українського військового та футбольного фаната Назарія «Грєнки» Гринцевича з підписом англійською «Мир має ціну» . Зображення згенерував штучний інтелект з фото 182-х полеглих українських військових, які у цивільному житті належали до фанатських рухів українських клубів.

Фото Михайла Реуцького

21-річний Назарій Гринцевич був одним із наймолодших захисників «Азовсталі» у Маріуполі. Майже 3 місяці із побратимами стримував навали російських загарбників, захищаючи місто, а потім потрапив у полон, де провів 4 місяці. Після звільнення з полону повернувся на фронт, де загинув у бою у травні 2024 року. Мета цього заходу — нагадати світу, що тисячі футбольних фанатів віддають своє життя за мир у Європі, хоча могли б вболівати за збірну України на стадіонах.

До речі, УЄФА заборонила українським вболівальникам проходити на стадіон з фотографіями загиблих на війні героїв.

Фото Громадське

Збірна України дала гідний бій команді Бельгії, показавши себе на рівних, протягом усього матчу. Нічия була прийнятною для бельгійців, але для збірної України ставила крапку на продовження участі у чемпіонаті.

У команди Реброва були моменти наприкінці зустрічі, проте футболісти не змогли їх реалізувати. Збірна України закінчила матч з рахунком 0:0.

У паралельному поєдинку групи Е між збірними Словаччини та Румунії був зафіксований рахунок 1:1. Всі команди групи Е набрали по 4 очки, але через найгіршу різницю забитих та пропущених м’ячів, збірна України посіла останнє 4-е місце і вибула з чемпіонату Європи.

До плейоф вийшли команди Румунії, Бельгії та Словаччини.

У попередніх матчах Євро 2024 збірна України програла Румунії з рахунком 0:3 і здобула перемогу над Словаччиною з рахунком 2:1

Група Е стала першою в історії чемпіонатів Європи, де всі команди набрали однакову кількість очок, при цьому збірна України стала першою збірною , що набрала 4 очки, але стала останньою і не вийшла з групи.Тренер збірної Сергій Ребров написав: « Хоч ми провели два якісних поєдинки, де хлопці показали свої найкращі сторони та здобули 4 очки, саме завдяки першій, вкрай невдалій грі, ми змушені завчасно завершити наш виступ на Євро. Прикро покидати турнір на цій стадії, знаючи, що ми були здатні на більше. Залишається тільки чекати та готуватися до осінньої Ліги Націй та майбутнього відбору на ЧС».



По закінченні матчу з Україною фанати збірної Бельгії освистали свою команду. Таким чином, вболівальники проявили невдоволення грою «червоних дьяволів». Капітан збірної Кевін де Брейне відвів команду в роздягальню, не привітавши фанатів. Незважаючи на позитивний результат для команди Бельгії, вболівальники залишали стадіон невдоволеними

І декілька слів про гроші. 

Попри невдалий виступ на чемпіонаті , збірна України заробила на Євро 2024 у Німеччині 10, 75 млн євро. Кваліфікувавшись на чемпіонат, збірна України гарантувала собі суму в 9, 25 млн євро.

Перемога України в матчі зі Словаччиною принесла 1 млн євро, а нічия з Бельгією — 500 тис євро.

Наступним турніром для збірної України стане Ліга Націй сезону 2024/2025. Збірна виступатиме у дивізіоні Б1, де її суперниками будуть збірні Чехії, Грузії та Албанії. Перший поєдинок команда проведе у Празі на стадіоні Epet Arena, 7-го вересня 2024 року

Олександр Терновий

comments powered by HyperComments