Навіть через війну права опозиції у Верховній Раді не повинні порушуватися - євродепутат

Ростислав Касьяненко, Варта в Баварії  |  Понеділок, 26 лютого 2024, 22:00
Ми повинні бути впевнені, що навіть через війну права моїх колег з опозиції в українській Верховній Раді не порушуються, вважає депутатка Європарламенту Віола фон Крамон (Viola von Cramon).
Навіть через війну права опозиції у Верховній Раді не повинні порушуватися - євродепутат

Про це євродепутатка повідомила під час панелі "Підтримка України — роль ЄС" на конференції Cafe-Kyiv в Берліні. 

"Парламентська демократія, як форма правління в Україні, сформувалася через дуже-дуже важкі обставини. Однак ми бачимо, що централізація, що де-факто відбувається в Україні через війну, за словами моїх колег у ВРУ, робить збереження стандартів парламентської демократії в Україні надзвичайно складним завданням", — наголошує фрау фон Крамон.  


David McAllister, Viola von Cramon (у центрі) та Інна Совсун, Cafe-Kyiv. Фото: Warta in Bayern

Євродепутатка (партія «Альянс 90/Зелені») свого часу була послідовною опоненткою будівництва "Північного потока-2", а коли уряд Німеччини досяг домовленості зі США про його завершення, вона заявила Deutschlandfunk, що Україну "кинуть росіянам на їжу". З Украъною вперше познайомилася ще наприкінці 1990-х, коли працювала в Києві асистентом з питань економічної політики у Консультативному проекті Федерального уряду Німеччини. З початком активної фази московської війни закликала до постачання німецької зброї в Україну.

"Одним з принципових моментів для Європарламенту було зрозуміти, що українська Рада має однакову точку зору щодо розробки програм та напрямків, куди будуть спрямовані кошти ЄС, — розповідає політик. — Ми повинні переконатися, що навіть через війну права наших колег з опозиції в українській Раді не порушуються. Проте нас дуже непокоїть, що у щоденному режимі ми спостерігаємо посилення тенденції до ліквідації в Києві парламентської демократії".

Пятый президент напомнил, что 1 декабря его так же незаконно не выпустили в Вашингтон

Нагадаємо, що напередодні Мюнхенській конференції з безпеки, українська влада зірвала участь в ній, а також у зустрічі з політиками Польщі та Ізраїлю екс-президента України Петра Порошенка та групи депутатів опозиційної парламентської фракціїї "Європейська Солідарність". 


David McAllister, Viola von Cramon, Інна Совсун, Natalie Pauwels та Sven Röben, Cafe-Kyiv. Фото: Warta in Bayern

В панелі "Підтримка України — роль ЄС" під час конференції Cafe-Kyiv також прийняли участь євродепутат Девід Макаллістер (David McAllister), представниця Генеральної дирекції Єврокомісії з Європейської політики сусідства та розширення Наталі Пауелс (Natalie Pauwels), керівник команди Європейського інвестиційного банку з питаня України Свен Рьобен (Sven Röben) та депутатка Верховної Ради України  Інна Совсун.

Пряма мова (англ.), Viola von Cramon, Member of the European Parliament: 
Ukraine is a parliamentary democracy due to very very difficult circumstances. However, the ongoing process of centralization, prompted by the war, poses significant challenges for my colleagues in the [Verkhovha] Rada. As they claim, it becomes extremely difficult over time to keep up the standards of Parliamentary democracy in Ukraine .

Оne of the pillars for us was to see that Ukrainian Rada has the same point of view in designing the programs and directions where the EU-money will be allocated. We have to make sure of it that even due to the war the rights of my colleagues from opposition in the Ukrainian Rada are not being abode. And what is very important that on the daily basis we see the alarming tendency to abolish the parliamentary democracy

comments powered by HyperComments