Cafe Kyiv vs. MSC2024: українська конференція в Берліні б’є всі рекорди

Rostyslav Kasyanenko, Warta in Bayern  |  Четвер, 22 лютого 2024, 12:33
Після Мюнхенської безпекової конференції, яка вже протягом останніх 60 років збирає вершки політичної та безпекової галузей з усього світу, здавалося б, берлінське Café Kyiv не мало б чимось вразити. Втім конференція цього року побила усі рекорди. здається, в кінотеатре Coliseum нічого надзвичайного. І Урсулу фон дер Ляйен, і Володимира Клічка, і Олексія Макеева можна було зустріти на панелях та в кулуарах ювілейної MSC2024. Втім, Берлін, справді, вразив: не мало би бути
Cafe Kyiv vs. MSC2024: українська конференція в Берліні б’є всі рекорди

Вже наступного дня після MSC2024 у берлінському Сolosseum на 5000 (!) гостей чекали 120 програмних заходів, що проходили одночасно на 10 сценах за підтримки більш ніж 100 партнерами  — неймовірний результат, якого не очікували навіть організатори.


Відкриття Café Kyiv: Норберт Ламмерт (KAS), Єва Якубовська (Vitsche e.V.) та бургомістр Берліну Кай Вегнер. Фото: Warta in Bayern


Фото: Warta in Bаyern

Відкриваючи форум, голова Фонду Конрада Аденауера проф. д-р Норберт Ламмерт вибачився за закриття реєстрації напередодні заходу. «Адже навіть такий майданчик не зміг би одночасно прийняти усіх бажаючих, — пояснив він. — Проте одне виключення ми все ж таки зробили: коли на вихідних, за два дня до відкриття Café Kyiv, до нас звернулася голова Єврокомісії»


Фото: Warta in Bаyern


Фото: Warta in Bаyern

Фото: Warta in Bаyern
Пані Урсула фон дер Ляйен повторила, як мантру: «ЄС твердо на боці України, і Україна може на це покластися! [... ] Для України існує широкий союз міжнародних держав, які її підтримують». Не може не тішити, однак цікаво було невдовзі почути враження молодшого Кличка від Мюнхенської конференції.

Володимир Клічко   Фото: Warta in Bаyern
Прозвучало, як вирок: «Так, виступають політики світового рівня, кожен з яких запевнює, що його країна разом з нами. Але весь час не покидало відчуття дежа-вю, адже минулого року вони казали те саме! І що: скільки було надано допомоги за цей рік? Чимало, проте її недостатньо!»

За словами видатного спортсмена, добре відомого у Німеччині, сьогодні, коли її уряд стрімко нарощує обсяги військової та фінансової допомоги України, де-інде роздаються невпевнені застереження: а чи вартує воно того? «То я хочу нагадати: моя країна — не якійсь безхатченко, що прийшов по милостиню. Україна сьогодні захищає спину Євросоюзу, — нагадав В.Кличко. — Путін ще 15 років тому у Мюнхені на конференції ділився ностальгією по СРСР, тому наступними за Україною будуть країни Балтії. І Німеччина, як член НАТО, буде змушена відправити на війну як мінімум, тисячу військових Бундесверу. І вже кількість втрат не українських, а німецьких громадян стоятиме на порядку денному. Чи вартують їх життя допомоги України? Ось як стоїть сьогодні питання».

Голова УЦБС Сергій Кузан  Фото: Warta in Bаyern
Серед декількох панелей по дезінформації, слід виділити дві. На першій, організованій Даховою українською організацією спільно з Українським центром безпеки та співпраці його Голова Українського центру безпеки та співпраці  Сергій Кузан зробив чудовий екскурс у відпрацювання росією протягом 30 років в Україні гибридних технологій т.з. soft power (просування проросійських політиків, придбання телеканалів, формування через медіа, лідерів думок, православну церкву потрібної громадсько-політичної думки), які сьогодні використовуються в країнах Європи та Америки. «Це можно порівняти з онкологією, коли ракова пухлина, вразивши будь яку частину організму, починає непомітно але стрімко розвиватися. Коли вона пустить метастази, буде вже запізно — цю хворобу можна лікувати лише на ранніх стадіях. Цю думку сьогодні варто доносити усім нашим партнерам».

Глобальні угоди, які буди підписані нещодавно (наприклад, напередодні саме Мюнхенської безпекової конференції — між урядами США, Великої Британії та Канади) щодо скоординованих зусиль з протидії інформаційним маніпуляціям іноземних держав дають привід для оптимізму. Саме про це говорилося на панелі 

Фото: Warta in Bаyern

Фото: Warta in Bаyern

Фото: Warta in Bаyern
Не менш цікавою була гаряча дискусія між депутатами Європарламенту Девідом Макалістером і Віолою фон Крамон з представницею Єврокомісії з Генеральної дирекції з питань європейської політики сусідства та розширення Наталі Пауелс. Її колега-фінансист, керівник групи з європейських інвестицій в Україні Свен Рьобен розповів, на що піддуть 50 млрд євро, виділених Украіні Євросоюзом. А євродепутатка фон Крамон нагадала представниці українського парламенту, що права опозиції у Верховній Раді не повинні порушуватися навіть через війну.


Фото: Warta in Bаyern
А депутатка Верховної Ради України Інна Совсун загострила тему взаємної відповідальності країн ЄС у фокусі останніх подій у Польщі, які, на думку й інших панелістов не можна розглядати виключно як елемент конкуренції польських та українських аграріїв, особливо після появленні на боці т.з. блокувальників  з боку Польщі відверто путинських закликів. 


Відкриття Café Kyiv: посол України Олексій Макеєв, бургомістр Берліну Кай Вегнер та Норберт Ламмерт (KAS). Фото: Warta in Bаyern

У вступній промові український посол в Німеччині Олексій Макеєв, який вже вдруге відкривав Café Kyiv в Берліні нагадав бургомістру міста про доцільність передачі заходу постійного місця дислокації — бажано того, яке зараз (досі) займає Café Moscow. "Втім сучасний майданчик у кінотеатрі Сolosseum набагато більш символічний, — вважає пан Посол. — Адже Колізей є пам'ятником стародавньої європейської цивілізації, у той час, як Москва є символом радянської окупації міста".  


Фото: Warta in Bаyern
До речі,було дуже мило спостерігати за тим, як пан Макеєв викроїв час, щоб потрапити одну з панелей Café Kyiv за участі дружини — Олени Макеєвої (на фото ліворуч).

Фото: Warta in Bаyern


 

 

 

comments powered by HyperComments