"Дорогий Олаф": Зеленський подякував Шольцу

Субота, 3 лютого 2024, 08:43
Український президент сприймає підтримку ЄС як натяк Вашингтону, де все ще обговорюється нова допомога. В той самий час головнокомандувач України закликає до нової військової стратегії проти Росії в ефірі CNN.
"Дорогий Олаф": Зеленський подякував Шольцу

Президент України Володимир Зеленський розглядає пакет допомоги ЄС для своєї країни як сигнал Росії та США. "Це чіткий сигнал Москві, що Європа непохитна і не зламається перед обличчям все нових руйнівних хвиль, які розробляються в Кремлі", - сказав Зеленський у своєму щоденному відеозверненні в п'ятницю ввечері. Водночас пакет допомоги також є сигналом Вашингтону про те, що Європа віддана інтересам Києва та демонструє єдність, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

США вважаються найважливішим прихильником України в її оборонній боротьбі з російським агресором. Однак через внутрішньополітичні чвари між демократами та республіканцями подальша допомога Києву зброєю наразі призупинена. Українські війська перебувають під ще більшим тиском, ніж зараз, через нестачу боєприпасів та озброєння. "Ми чекаємо на рішення Америки", - нагадав Зеленський. Чотирирічний пакет від Брюсселя на суму 50 мільярдів євро насамперед спрямований на забезпечення соціальної стабільності у фінансово проблемній Україні.

Зеленський похвалив Шольца

Після виділення мільярдної допомоги ЄС Зеленський висловив особливу подяку канцлеру Німеччини Олафу Шольцу. "Дорогий Олафе, я вдячний за ваші особисті зусилля, спрямовані на те, щоб це рішення стало реальністю", - написав український лідер у своєму Х-каналі (колишній Твітер). Він високо оцінив відданість Німеччини миру в Європі та запевнив, що підтримка України є найкращою інвестицією для захисту безпеки всього континенту.

Оприлюднення пакету допомоги ЄС стало можливим після того, як прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який блокував це рішення протягом кількох тижнів, відкликав своє вето. В обмін на схвалення Орбана інші держави ЄС погодилися раз на рік проводити переговори на найвищому рівні щодо реалізації програми допомоги Україні. Компроміс був досягнутий на основі дискусії в невеликій групі, до якої належав і Шольц.

Крім того, на старті саміту ЄС у Брюсселі федеральний канцлер вкотре закликав інші країни-члени збільшити постачання зброї Україні. Замість того, щоб покладатися на інших, кожна з 27 держав-членів має зробити все, що в їхніх силах, щоб допомогти Україні захистити себе, сказав Шольц.

Головнокомандувач закликає до нової стратегії

Тим часом, під час обговорення його можливої відставки, головнокомандувач України Валерій Залужний виклав нову військову стратегію перемоги над Росією в колонці для американського телеканалу CNN. У ньому він також вирішує масштабні проблеми з постачанням.

У статті він закликав до створення нової державної системи технологічного переозброєння. За його оцінками, для досягнення цієї мети Україні знадобиться п'ять місяців. Нова військова стратегія базується насамперед на дистанційно керованих системах, які допомогли б зменшити втрати у власних лавах. Підготовка солдатів і ведення війни повинні бути пристосовані до обмежених наявних ресурсів і їх використання.

"Ми маємо справу зі скороченням військової підтримки з боку ключових союзників, які борються з власною політичною напруженістю", - написав головнокомандувач у своїй колонці, яка була опублікована в четвер на сайті американської телевізійної мережі. Запаси ракет, ракет для зенітних систем та артилерійських боєприпасів партнерів добігали кінця через інтенсивні бойові дії в Україні. Крім того, спостерігається глобальний дефіцит палива. CNN зазначає, що колонка була написана до того, як почалося висвітлення звільнення Залужного.

Головнокомандувач наголосив, що Росія має переваги в мобілізації солдатів. Без непопулярних заходів державні інституції України не змогли б компенсувати цей недолік. Наразі в українському парламенті вже обговорюють другий урядовий законопроєкт про посилені мобілізаційні заходи. За словами Залужного, також є вузькі місця у виробництві через законодавчі обмеження, зокрема боєприпасів у власній збройовій промисловості компанії. "Це поглиблює залежність України від поставок від союзників".

 

comments powered by HyperComments