США не поспішають передавати Україні сучасну зброю, яку просить Київ

Четвер, 19 травня 2022, 16:15
В адміністрації Байдена вважають, що передача Україні сучасної далекобійної зброї може підштовхнути путіна на нову ескалацію, наприклад, застосування хімічної зброї
США не поспішають передавати Україні сучасну зброю, яку просить Київ

Адміністрація Байдена пригальмовує постачання Україні сучасних американських реактивних систем залпового вогню (РСЗВ). В Білому домі, нібито, побоюються, що москва це розцінить, як "надмірну ескалацію". Про це повідомляє "Українська правда" із посиланням на видання  Politico.

Стверджується, що без зайвого розголосу Україні вже передано РСЗВ радянських моделей - від країн колишнього радянського блоку, які нині є союзниками США. В той же час, Україна сподівалася отримати більш точні, далекобійні і потужні американські системи. Київ просить таку зброю вже не перший місяць і переконує, що така зброя є критично необхідною ЗСУ для збільшення переваги в артилерійських дуелях.

В той же час, у адміністрації Джо Байдена і далі побоюються, що путін розцінить постачання Україні сучасних американських РСЗВ, як зумисну ескалацію. Один зі співрозмовників видання зазначає, що під час зустрічі на базі "Рамштайн", коли обговорювали координацію військової допомоги для України, питання нібито зрушилося, але потім знову процес загальмував.

Посадовець з Білого дому на умовах анонімності розповів, що Україна і США продовжують "активні дискусії" щодо РСЗВ, але навіть з тими масштабами фінансування, які Штати виділили на підтримку України, не все, про що просить Київ, можна передати швидко.

"Нам доводиться приймати рішення, які системи озброєння дадуть найефективніший результат за свою вартість", - зазначив він. Так адміністрація Байдена вирішила у першу чергу передати гаубиці M777, з міркувань, що їх та боєприпасів за ті самі гроші можна дати значно більше, ніж РСЗВ. 

M270, що виробляються для американської армії з 1983 року, можуть швидко випускати 12 ракет і швидко від’їхати на перезарядку до того, як моделі радянського зразка встигнуть прицілитися для відповіді. Залежно від типу боєприпасів, вони можуть вражати цілі на відстані в основному до 60 км, а з найбільш передовими - і понад сотню кілометрів.

За словами деяких співрозмовників, в адміністрації Байдена є думки про те, що якби Україні надали зброю більш дальнобійну за будь-що, що вже є у неї на озброєнні, це може підштовхнути путіна на нову ескалацію, як застосування хімічної зброї чи іншої зброї масового ураження.

Зазначимо, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний наполягав на постачанні в Україну ракетних систем залпового вогню M142 HIMARS та М270 MLRS американського виробництва.

comments powered by HyperComments