Україна сьогодні вшановує пам'ять жертв депортації кримськотатарського народу у 1944 році

Середа, 18 травня 2022, 09:15
18 травня 1944 року, відповідно до таємної постанови Держкомітету оборони, яку підписав Сталін, почалася спецоперація НКВС із депортації кримських татар
Україна сьогодні вшановує пам'ять жертв депортації кримськотатарського народу у 1944 році

Щороку, 18 травня Україна вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар, яка була вчинена комуністичним тоталітарним режимом у 1944 році. Нагадаємо, що тоді сталінський режим звинуватив кримських татар у дезертирстві та колабораціонізмі, що не відповідало дійсності. 18 травня 1944 року, відповідно до засекреченої постанови Державного комітету оборони № 5859-сс "Про кримських татар", війська НКВС розпочали спецоперацію по звільнення Криму від корінного населення. Цю постанову підписав Йосиф Сталін.

Радянські каральні органи депортували із Криму дітей, жінок та літніх людей. Масова депортація кримських татар із півострова тривала три дні, за цей час із рідних місць депортували понад 190 тисяч кримських татар. 

Цю трагічну сторінку пам’ятає вся Україна та кримськотатарський народ. Під час масової депортації від голоду, хвороб та виснаження померли понад 30 тисяч осіб невинного населення. Тривалий час кримським татарам заборонялося повертатися до Криму. Масове повернення кримських татар на батьківщину стало можливим лише після здобуття Україною незалежності.

Через 70 років після депортації кримських татар, у 2014 році росія підступно окупувала український крим та провела псевдореферендум. Кримські татари, які підтримували Україну, знову зазнають утисків та репресій від російського агресора.

У 2015 році Верховна Рада України визнала справжнім геноцидом примусове виселення кримських татар з пів острова.

У травні 2016 року на пісенному конкурсі "Євробачення-2016" виступила українська співачка Джамала, представниця кримськотатарського народу. Вона виконала пісню "1944", написану в пам'ять про депортацію кримських татар. Джамала здобула тоді для України перемогу на "Євробаченні-2016"

comments powered by HyperComments