Єврорада розгляне заявку України на членство в ЄС у червні

Середа, 18 травня 2022, 08:31
Про таке у розмові із Президентом України Володимиром Зеленським розповів президент Франції Еммануель Макрон
Єврорада розгляне заявку України на членство в ЄС у червні

Президенти України і Франції Володимир Зеленський і Еммануель Макрон мали телефонну розмову. Під час цієї розмови Макрон підтвердив Зеленському, що заявка України на членство в ЄС буде розглянута на засіданні Євроради у червні. Про це йдеться в повідомленні Єлисейського палацу за підсумками розмови лідерів Франції та України.

Повідомляється, що Макрон запитав у Зеленського про ситуацію в Маріуполі та операцію із евакуації людей із заводу "Азовсталь" та про потреби України. Президент Франції, як зазначається, "підтвердив свою повну рішучість реагувати на всі прохання про підтримку, висловлені Україною, зокрема щодо оборонної техніки, палива, гуманітарної допомоги, економічної та фінансової підтримки, а також боротися з безкарністю".

Французький лідер запевнив Зеленського, що Франція продовжуватиме постачання зброї в Україну і це постачання буде збільшуватися найближчими тижнями. Також Макрон пообіцяв збільшення постачання гуманітарної допомоги в Україну.

Крім того Макрон і Зеленський обговорили гарантії безпеки, які Франція може надати Україні для забезпечення дотримання суверенітету та територіальної цілісності України.

Президенти також обговорили можливі шляхи вирішення проблеми експорту українського зерна.

Україна подала заявку про вступ до Європейського Союзу 28 лютого 2022 року, через 4 дні після початку повномасштабного вторгнення росії. Українські урядовці висловили сподівання, що ЄС, зважаючи на обставини, зможе швидко розпочати процедуру.

Свою думку, щодо можливості надання Україні статусу кандидата в члени ЄС, має надати Єврокомісія до кінця червня. Після цього Європейська рада почне дискусію із цього питання.

comments powered by HyperComments