Очільники МЗС Європейського Союзу обговорюють постачання Україні артилерії та бронемашин

Понеділок, 16 травня 2022, 13:02
Очільник українського МЗС Дмитро Кулеба має розповісти про боротьбу України проти рашистів
Очільники МЗС Європейського Союзу обговорюють постачання Україні артилерії та бронемашин

У Брюсселі сьогодні зустрічаються очільники зовнішньополітичних відомств країн ЄС. Український очільник МЗС Дмитро Кулеба має розповісти про розвиток подій у боротьбі проти російського вторгнення. Також обговорять наслідки цієї війни для світової економіки. Про це повідомляє "Укрінформ".

"Сьогодні міністри матимуть зустріч з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, щоб з’ясувати, яким є розвиток ситуації. Українці продовжують чинити лютий опір (російському вторгненню – ред.), і ми будемо продовжувати надавати їм зброю, щоб вони могли чинити такий спротив…. Йдеться про зброю, яка зазвичай використовується у такій війні, включаючи артилерію та броньовані машини", - розповів високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Міністри також розглянуть наслідки, які ця війна має для світової економіки, адже внаслідок російської агресії світ постає перед загрозою масштабної економічної кризи, зокрема, через різке зростання цін на електроенергію та продукти харчування.

"Ми маємо об’єднати наші сили, щоб пояснити світу – це відбувається не в наслідок санкцій з нашого боку, але внаслідок війни, як такої. Росія блокує українське зерно, не дозволяє йому залишити Україну та потрапити на ринки. Ми обговоримо це. Впевнений, що ми продовжимо зміцнювати нашу вже зараз сильну єдність", - наголосив високий представник ЄС.

Відповідаючи на запитання, чи вдасться сьогодні переконати Угорщину підтримати шостий пакет санкцій Є/С проти росії, зокрема пропозицію на введення ембарго на поставки російської нафти, Боррель зауважив, що буде шукати консенсусу, але на цьому етапі не може гарантувати, що його вдасться досягти.

"Я маю переконати 27 країн. Серед них є такі, що мають більше проблем, ніж інші. Це об’єктивна ситуація, що деякі з країн-членів постають перед більшими труднощами, тому що вони більше залежні, замкнені у суходолі, і не мають можливості приймати танкери, і отримують нафту лише трубопроводами з росії. Ми зробимо все, щоб деблокувати ситуацію. Я не можу завірити вас, що це відбудеться, тому що позиції є доволі сильними. Ми розуміємо особливість ситуації, і зробимо все, щоб представити об’єднаний фронт проти Росії. Ми досягнемо успіху", - наголосив Боррель.

comments powered by HyperComments