Україна пропонує новий спосіб евакуації поранених військових із "Азовсталі"

Четвер, 12 травня 2022, 09:30
Рашисти не погоджують евакуацію поранених українських військових із "Азовсталі" за процедурою "екстракшн"
Україна пропонує новий спосіб евакуації поранених військових із "Азовсталі"

Рашисти, які окупували Маріуполь, не погоджують евакуацію із "Азовсталі" поранених українських військових за процедурою "екстракшн". Відповідно Україна пропонує інший варіант евакуації. Про це повідомила віцепрем'єрка, міністерка реінтеграції Ірина Верещук.

"Станом на зараз військовим шляхом деблокувати “Азовсталь” неможливо. Захисники “Азовсталі” здаватися в полон не хочуть. Це достойно поваги. Росіяни не погоджуються на “екстракшн”. Це реальність, але від росіян це не дивно», – повідомила Верещук в соцмережі.

Міністерка наголосила, що уряд напрацьовує різні варіанти розвитку подій на заводі і намагаються знайти оптимально робочий. Тому Україна подала російським окупантам нову пропозицію щодо евакуації з "Азовсталі".

«Як перший крок запропонували росіянам такий обмін: ми вивозимо наших важкопоранених хлопців з “Азовсталі” гуманітарним коридором, натомість віддаємо полонених росіян за стандартними правилами обміну військовополонених», – розповіла Ірина Верещук.

На такий варіант росіяни ще не погодились, перемовини тривають.

Додамо, що "екстракшн" – це спеціальна процедура виведення військових або цивільних із місця ведення бойових дій або ворожого середовища в третю країну, яка не є учасницею конфлікту. При цьому евакуйовані таким чином військові зобов’язані залишатись на території цієї країни до кінця воєнних дій і більше не брати у них участі.

Вперше мирних жителів, які разом із військовими ховалися у бункерах «Азовсталі» вдалося вивести 1 травня. Дотепер вдалося провести ще кілька евакуацій, під час них окупанти часто відкривали вогонь. 8 травня із території "Азовсталі" евакуювали іще 173 цивільних.

Тим часом у бункерах «Азовсталі» залишаються українські військові, які продовжують воювати проти окупантів. Чимало військових поранені, а ліків для них просто немає. Днями полк «Азов» опублікував світлини поранених бійців і вкотре закликали ООН та Червоний Хрест врятувати військових, які не є боєздатними і потребують термінової евакуації.

comments powered by HyperComments