Воєнні пільги для продавців автозапчастин на сайті Автопро

1  |  Четвер, 31 березня 2022, 19:21
Автозапчастини під час війни — товар великого попиту і великої значимості, бо зараз мало настільки ж важливих речей в ужитку, як автомобіль на ходу. Тому торгівля запчастинами — одна з областей економіки, яка повинна працювати попри все.
Воєнні пільги для продавців автозапчастин на сайті Автопро

Враховуючи це, маркетплейс Автопро не зупиняв свою діяльність ні на день. Понад 4 тисячі продавців запчастин працювало тут до війни, щодня до них приходило більш ніж 100 тис. покупців, однак війна змінила ці цифри.

 

На початку російського вторгнення багато магазинів на Автопро, як і взагалі по всій країні, зупинило свою роботу, не знаючи, що буде далі. Серед покупців Автопро більшу частину завжди складали професіонали — власники СТО та майстри, тому багато хто з них теж завмер в очікуванні. Цю ситуацію треба було терміново змінити, тому власники сайту вирішили тимчасово не брати гроші з продавців за перегляди їхніх товарів з боку потенційних покупців. Оскільки з цього складалося основне джерело існування Автопро, було складно, але — необхідно. Спочатку пообіцяли тиждень безкоштовно, щиро сподіваючись, що ця незрозуміла дикунська агресія з боку сусідів припиниться. Чекали, що ситуація владнається і можна буде працювати як раніше, але не склалося. Війна затягнулася і треба було адаптуватися до нових обставин.

В результаті безкоштовний період продовжився майже три тижні — з 3 по 23 березня, і вимушено закінчився, тому що для продовження свого існування будь-якому проекту необхідні гроші. Треба сплачувати оренди і зарплати, треба заробляти, підтримувати свою команду — Автопро не виняток. Розуміючи, що продавці знаходяться в такому ж скрутному становищі і продажі ідуть далеко не в колишніх обсягах, майданчик встановив мінімальну ціну на перегляд — 5 центів проти довоєнних 15-ти. Це стало компромісом, який дозволив обом сторонам продовжити працювати на користь країни та покупців, якім потрібні запчастини. А останніх з кожним днем стає все більше. СТО знов працюють, служби доставки доставляють, авто ламаються та потребують обслуговування, життя продовжується.

 

Запчастини — це найважливіший товар під час війни, а ринок автозапчастин — значна частина економіки, яка має забезпечувати обіг грошей в країні. З огляду на це і щоб підтримати своїх користувачів у важкі часи, маркетплейс для продажу автозапчастин Автопро на початку війни перестав брати гроші за кліки. Тільки через три тижні тарифікацію повернули на рівні 50 % від колишньої. З 1 по 23 березня основна частина послуг майданчика була безкоштовною для продавців. На своє існування майданчик заробляє двома шляхами: за рахунок щомісячної абонплати для продавців та беручи плату за кожен перегляд товарів. Величезний щоденний трафік потенційних покупців (100-200 тис.) до війни був головною ціннісною пропозицією, за яку продавці погоджувалися віддавати свої гроші.

Звісно, трафік з початку війни зменшився в рази, однак люди не перестають шукати запчастини. Ось тільки знайти потрібне стало набагато важче. Деякі продавці тимчасово зупинили бізнес, інші працюють, але значно скоротили асортимент і покриття доставки. Відсутність витрат на кліки — захід, що має стимулювати бажання відновити торгівлю у тих, в кого є така можливість. А з доставкою покликана допомогти ще одна ініціатива Автопро воєнних часів — телеграм-бот для пошуку запчастин за регіонами.

Бот під назвою «Пошукач запчастин» (@avtoproua_bot) дає змогу залишити запит на будь-які автозапчастини для продавців, які знаходяться поблизу. Кожен такий запит автоматично надходить до місцевого каналу, де його побачать продавці, у яких є потрібне. Таким чином, можна отримати необхідний товар навіть у тій місцевості, де порушена логістика. Але бот працює по всій країні, їм можуть користуватися усі бажаючі купити чи продати запчастини.

Розробники боту, члени команди Автопро, сподіваються, що цей спосіб купівлі-продажу сподобається учасникам ринку і буде популярним навіть після війни, яка закінчиться дуже скоро. А поки це гарний спосіб допомогти людям і економіці країни, яка має працювати, незважаючи ні на що.

 

comments powered by HyperComments