Як не заблукати в лісі під час пандемії

П'ятниця, 30 липня 2021, 10:35
За час пандемії ми навчилися цінувати природні скарби України: ліси, гори, річки.
Як не заблукати в лісі під час пандемії

Ми знайшли багато чудових місць — кожен у своєму регіоні. І в таку літню спеку немає нічого кращого за дозвілля біля водойм або лісовий похід. Як робити так, щоб не заблукати.

ПЕРЕД ПОХОДОМ

Повідомте про похід рідним або друзям, які не йдуть з вами. Розкажіть (а краще напишіть), коли й куди йдете, кількість людей у групі, напрямок подорожі й запланований час повернення. Якщо ви збираєтесь купатися, спускатися по річці на каяках або підійматися на скелі, вкажіть це.

Перед походом завжди дивіться мапу місцевості, вивчіть назви населених пунктів, річок й інших водоймів. Завантажте офлайн-мапу на смартфон, а краще роздрукуйте на папері. Роздайте мапу кожному в групі. Вивчіть разом місцевість. Переконайтеся, що кожен пам’ятає, що на сході від лісу, наприклад, є ставок. На заході – село. На північ – дорога.

ЩО БРАТИ

Обов’язково беріть з собою: свистки, захист від дощу, компас, блокнот з олівцем, ліхтарики, сірники та запальничку, складаний ніж. Завжди беріть телефон та павербанк для зв’язку із зовнішнім світом. Навіть, якщо йдете без ночівлі — беріть все це з собою.
Подбайте про аптечку: візьміть ліки, які приймають члени вашої групи, бинти, пластирі, знеболюючі, знезаражувальні та антибактеріальні засоби, антисептик, медичні рукавички, пінцет і термометр.

В рюкзаці кожного має бути питна негазована вода і калорійні снеки (батончики). Також кожен має нести свій спальний мішок. Намагайтеся вдягатися яскраво, без камуфляжу, щоб бачити одне одного.

У ЛІСІ

У лісі знайте, де ви знаходитесь. Навіть якщо ви впевнені про своє місцезнаходження, перевірте на карті. Перевірте двічі. Наш мозок дуже легко переконується у тому, що ми бажаємо, і дуже непросто зізнається, що ми помиляємося.

Запам’ятовуйте орієнтири, залишайте позначки. Покладайтеся, переважно, на природні орієнтири. Створені людьми споруди можуть зникати, дороги переносяться, а ось річки та пагорби залишаються на місці.

Остерігайтеся стежок. Це природно – одразу хотіти йти по першій ліпшій доріжці. Бо їх, немовби створили люди, і вони завжди ведуть найкомфортнішим шляхом. Але буває, що хатинка лісника, або місток, до якого веде стежка, зруйновані. І вам доведеться вертатися. Також багато стежок роблять тварини, в яких інші поняття комфорту та інші цілі. Краще йти не стежкою, а в заздалегідь визначеному напрямку.

Завжди будьте готові повернутися. Навіть якщо ви тільки що увійшли у ліс, немає нічого страшного в тому, щоб повернутися.
Але найголовніше – тримайтеся у групі й тримайтеся маршруту. І не соромтеся робити регулярні перевірки, чи всі на місці й свистіти у свисток, навіть якщо ви втратили групу з поля зору якусь хвилину тому. Немає нічого страшного в тому, щоб піклуватися про безпеку.

ЯКЩО ХТОСЬ ЗАБЛУКАВ

Перше правило — не панікувати. Пам’ятайте: у надзвичайній сітуації телефонуйте на 112. А якщо ви або, хтось заблукав, телефонуйте на номер безкоштовної горячої лінії SARVA 0800310911. Якщо ж ви відправляєтесь у Карпати, запишіть номер Project SWIFT: +38 067 737 61 63, та підпишіться на Гірський рятувальний центр (Івано-Франківськ).

Проєкт впроваджується за фінансової підтримки Zagoriy Foundation

comments powered by HyperComments