Стало відомо у чому Байден запевняв Зеленського

П'ятниця, 9 квітня 2021, 12:04
За словами заступника очільника Офісу Президента Ігоря Жовкви, Байден сказав Зеленському, що США, як стратегічний партнер України, не дозволять нікому безкарно розпочати нові агресивні дії в нашому регіоні.
Стало відомо у чому Байден запевняв Зеленського

Під час телефонної розмови лідерів США та України Джозефа Байдена та Володимира Зеленського американський президент запевнив, що США, як стратегічний партнер України, не дозволять безкарно розпочати нові агресивні дії в нашому регіоні. Про це в інтерв’ю виданню «LB.ua» розповів заступник очільника Офісу Президента України Ігор Жовква, коментуючти телефонну розмову Зеленського і Байдена, яка відбулася 2 квітня 2021 року.

«Глави держав обговорили загострення на Сході України. Президент України виклав своє бачення, яким чином США можуть допомогти Україні в цій ситуації. Було отримано запевнення, що Сполучені Штати не залишать Україну наодинці», – сказав Жовква.

За його словами, найважливіше тут, що ми отримали ту єдину відповідь, яку й мали отримати від нашого стратегічного партнера.

«США не дадуть нікому безкарно розпочати нові агресивні дії в нашому регіоні. Оце і є основний меседж розмови двох лідерів», – додав заступник керівника ОП.

За словами Ігоря Жовкви, президенти Україні і  США говорили і про тимчасово окупований Крим, і про важливість участі США в підготовці саміту Кримської платформи, і про їхню участь у саміті, а також торкнулися теми євроатлантичної інтеграції, зокрема питання отримання Україною Плану дій щодо членства в НАТО.

Водночас він додав, що не вистачило часу для обговорення питань економічної взаємодії, але ці теми порушуватимуться в рамках подальших контактів.

«Ця розмова відбулася саме в той час, коли вона була найбільш потрібною. Це була робоча розмова лідерів двох держав, які мають багато спільних інтересів. Цікаво, що зі самого початку президент Байден висловив упевненість, що перемовини стануть змістовними. Так і вийшло: замість запланованих пів години вони тривали майже 50 хвилин і стосувалися багатьох питань», – зазначив Жовква і додав, що Байден дав чітко зрозуміти: США розуміють, що відбувається на сході України, і у Вашингтона немає ілюзій щодо Росії. Україна не може не бути у фокусі уваги США.

Водночас Жовква поінформував, що в України є відповідна стратегія – план дій на американському напрямі на подальші п’ять років, але не став розкривати її деталей.

 

comments powered by HyperComments