Російська мова втратила статус регіональної у Запорізькій області

Вівторок, 6 квітня 2021, 12:02
Відповідне рішення прийняв Запорізький окружний адміністративний суд – він скасував рішення облради, прийняте у 2012 році, відповідно до якого російська мова в Запорізькій області отримувала статус регіональної
Російська мова втратила статус регіональної у Запорізькій області

У Запорізькій області російська мова втратила статут регіональної – про відповідне рішення Запорізького окружного адміністративного суду повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

За словами Тараса Кременя у судовому порядку визнано протиправним нечинним рішення № 2 Запорізької обласної ради від 16 серпня 2012 року «Про заходи, спрямовані на використання регіональних мов або мов меншин, передбачені  Законом України «Про засади державної мовної політики», на території Запорізької області», яким російській мові надавався статус регіональної.

«Відповідно до статті 255 КАС України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу ній було подано, тобто з 23.04.2021 року», – зазначив Тарас Кремінь.

У Запорізькій обласній раді зазначають, що нині тут активно використовується українська мова.

«На сесіях, на робочих засіданнях постійних депутатських комісій, при листуванні Депутатами Запорізької обласної ради і співробітниками виконавчого апарату Запорізької обласної ради використовується виключно державна мова – українська. При цьому громадяни, які звертаються до органів місцевого самоврядування, в тому числі, до Запорізької обласної ради, не відчувають дискримінації», – заявила голова Запорізької обласної ради Олена Жук. Вона додала, що на всіх комунікативних майданчиках серед жителів Запорізької області спостерігається тенденція до використання саме української мови.
 

comments powered by HyperComments