Львівська епідеміологиня Наталія Виноград пояснила, чому виникають повторні захворювання на COVID-19

Понеділок, 5 квітня 2021, 16:33
За словами вченої, повторні інфікування коронавірусом зумовлені змінами генотипів вірусів
Львівська епідеміологиня Наталія Виноград пояснила, чому виникають повторні захворювання на COVID-19

Львівська епідеміологиня, доктор медичних наук, професор Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Наталія Виноград, яка очолює тут кафедру епідеміології, пояснила механізми, які зумовлюють повторні випадки захворювання на COVID-19. Про це йдеться на офіційній сторінці Міністерства охорони здоров’я України у «Фейсбуку».

Отож, за словами професорки, повторні випадки захворювання на COVID-19 науковці пов’язують не лише зі змінами збудника, але і з певною патологією неспецифічної ланки захисту в людини по системі інтерферону, так званого інтерферонодефіциту. За словами пані Наталії, на початку пандемії порятунок від коронавірусу всі науковці світу вбачали у створенні популяційного (колективного) імунітету. Проте коронавірусна хвороба виявила низку феноменів, до яких медики і вчені не були готові

По-перше, це повторні захворювання, які траплялися дуже швидко, іноді термін становив від 19 днів до трьох місяців. По-друге – це розвиток т.зв. «довгого ковіду» або «постковідного синдрому».

«І тут постає питання: деякі випадки можна оцінювати як повторне захворювання чи це активація збудника, який лишився в організмі. Для визначення виставили регламенти, які більшість держав і випадків не витримали, тому велика частина захворювань не могли бути підтверджені як повторні. Після секвенування збудника по першому і другому випадку хвороби лише у деяких збудники виявились відмінними», – зазначила Наталія Виноград.

Повторні захворювання на коронавірусну хворобу розглядають як причину зміни генотипів вірусів, що циркулюють, та особливостей імунної системи особи, що піддається ризику зараження. Значною мірою це обумовлено певними вадами неспецифічної ланки імунної системи, так звана перша лінія захисту.

За словами епідеміологині Наталії Виноград, найчастіше повторні випадки захворювання на COVID-19 фіксуються серед представників професійних груп ризику, в першу чергу серед медиків, адже їм неможливо витримувати дистанцію, а це один із головних запобіжних заходів. Отож, Наталія Виноград також нагадала, що оптимальними способами вберегтися від COVID-19 є захист «вхідних воріт» для збудника, а крім верхніх дихальних шляхів, це ще й захист очей, дотримання дистанції та періодичне провітрювання, особливо в закладах охорони здоров’я.

Фото - Олена Ляхович, "ГалІнфо".

comments powered by HyperComments