Більшість дорослих українців мають щепити проти COVID-19 вже до кінця цього року

Неділя, 4 квітня 2021, 17:17
Відповідний указ № 139/2021 сьогодні підписав Президент України Володимир Зеленський
Більшість дорослих українців мають щепити проти COVID-19 вже до кінця цього року

Уже до кінця цього року більшість дорослого населення України має бути щеплена проти COVID-19 – це має передбачати Національний план вакцинації проти COVID-19 – про це йдеться в указі Президента України № 139/2021, який Володимир Зеленський підписав сьогодні, 2 квітня 2021 року. Про це повідомив офіційний сайт Глави Держави.

Указом № 139/2021 Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 квітня 2021 року «Щодо Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, до кінця 2021 року».

Відповідно до рішення РНБО і президентського Указу, Кабінет Міністрів України у семиденний термін має розробити і затвердити Національного плану вакцинації проти COVID-19 з урахуванням найкращого міжнародного досвіду.

Документ має передбачати, зокрема, мінімально необхідну щомісячну кількість щеплень; визначати джерела і терміни постачання вакцин проти коронавірусу; осіб, відповідальних за реалізацію плану. Кінцевою метою є охоплення щепленнями більшості дорослого населення України не пізніше грудня 2021 року для формування колективного імунітету до коронавірусу.

Кабінет Міністрів має активізувати перемовини із виробниками вакцин проти COVID-19, а також щодо залучення міжнародної допомоги для реалізації кампанії із вакцинації проти коронавірусної хвороби в Україні.

Міністерство охорони здоров'я повинне вжити невідкладних дієвих заходів щодо постачання в Україну в максимально стислі строки необхідної кількості вакцин для специфічної профілактики коронавірусної хвороби та забезпечення доступу населення до вакцинації; забезпечити проведення ефективної інформаційно-роз'яснювальної роботи щодо вакцинації.

Рішення також передбачає, що Міністерство закордонних справ має вжити невідкладних заходів, спрямованих на підвищення ефективності співпраці з іноземними державами та міжнародними організаціями щодо постачання в Україну вакцин проти COVID-19.

Із повним текстом Указу Президента і рішенням РНБО можна ознайомитися за цим посиланням.

Зазначимо, що в Україні кампанія із вакцинації проти COVID-19 почалася 24 лютого 2021 року, проте наразі провакциновано першою дозою вакцини менше 300 тисяч українців. За минулу добу вакцинували менше 4000 українців.

comments powered by HyperComments