Прем’єр Чехії каже, що Євросоюз змушує його вести переговори із Росією про закупівлю вакцини «Спутник V»

Субота, 3 квітня 2021, 18:10
Андрей Бабіш запевняє, що ЄС не може забезпечити Чехію вацинами проти COVID-19, отож «побічно змушує» владу країни почати переговори про закупівлю вакцини із Росією
Прем’єр Чехії каже, що Євросоюз змушує його вести переговори із Росією про закупівлю вакцини «Спутник V»

За словами очільник уряду Чехії Андрея Бабіша, Євросоюз не може забезпечити потребу Чехії у вакцинах проти коронавірусу, тому «побічно змушує» владу країни почати переговори із Росією про закупівлю вакцини «Спутник V» до її реєстрації в Європейському Союзі. Про це повідомляє «Українська правда» із посиланням на видання «Seznam Zpravy».

«Я не здивований, що канцлер Австрії Себастіан Курц каже, що він купить мільйон доз «Спутника V», а словаки вже купили 2 млн доз вакцини. Ми, навпаки, сказали, що хочемо, головним чином, вакцини, які вже схвалені (регулятором ЄС – ред.).

Але зараз ми опинилися в ситуації, де, з одного боку, йдеться про солідарність, але коли доходить мова до того, щоб почати піклуватися, то це не працює», – сказав Бабіш.

На пряме запитання, чи може поточна ситуація наблизити уряд до реальних переговорів про замовлення російської вакцини без схвалення регулятора ЄС EMA, прем'єр-міністр відповів: «Непрямо нас змушують це робити».

Нагадаємо, нещодавно австрійський канцлер скаржився представникам інших країн, зокрема прем'єр-міністру Чехії Андрею Бабішу, на нерівномірний розподіл вакцин серед 27 держав-членів.

Тиждень тому саміт ЄС доручив послам ЄС домовитись про розподіл додаткових 10 мільйонів доз вакцин від «Pfizer», щоб прогалини в окремих країнах могли бути заповнені.

Спочатку португальське головування в ЄС пропонувало три мільйони цих доз зарезервувати для шести найбільш потребуючих країн, а саме Болгарії, Хорватії, Естонії, Латвії, Словаччини та Чехії. Решту сім мільйонів мали розподілити, як зазвичай, пропорційно до населення, серед усіх 27 членів ЄС.

Однак Празі, Відню та Любляні це не сподобалось, і тому вони відмовились приєднуватися до запланованого механізму допомоги найбільш потребуючим країнам. Таким чином, Чехія не потрапила до групи країн, які отримають додаткові дози.

Курц виступив проти підходу ЄС, згідно з яким виникла незрозуміла відсутність солідарності з Чехією, яка щодня стикається з безпрецедентною кількістю заражених та померлих.

Бабіш також назвав незрозумілим оголошений компроміс, згідно з яким остаточне рішення було створене під впливом великих держав і не є солідарним чи збалансованим.

comments powered by HyperComments