В Україні виготовлятимуть «антиковідний» препарат «Фавіпавір», який є аналогом японського «Авігану»

Середа, 31 березня 2021, 14:30
«Фавіпіравір» – препарат-генерик японського «Авігану», який розроблявся для боротьби із грипом. В Україні він внесений в протокол лікування COVID-19
В Україні виготовлятимуть «антиковідний» препарат «Фавіпавір», який є аналогом японського «Авігану»

Фармацевтична фірма «Мікрохім» із Рубіжного Луганської області розпочинає виробництво препарату «Фавіпіравір», який є генериком (аналогом) японського препарату «Авіган», що початково використовувався у лікуванні грипу, а потім його почали застосовувати у лікуванні COVID-19. Про це повідомив генеральний директор компанії «Мікрохім» Ігор Погромський.

Зазначимо, що препарат «Фавіпіравір» внесений до українського протоколу лікування COVID-19 і 23 березня 2021 року наказом № 548 зареєстрований Міністерством охорони здоров’я. Дія препарату базується на блокуванні здатності вірусів копіювати свій генетичний матеріал. Як свідчить додаток № 1 до наказу МОЗ № 548, компанія «Мікрохім» буде виготовляти препарат із готового порошку виробництва індійської компанії «Хонор Лаб Лімітед» чи китайської Дзендзі Фармасьютікалз (Сучжоу). «Фавіпіравір» в Україні випускатиметься у формі таблеток по 200 міліграм препарату. Пакуватимуть препарат у блістери по 10 таблеток та у банки. В упаковках буде по 40 або 100 таблеток.

Дослідження «Авігану», які були проведені у Японії, показали що препарат може видаляти коронавірус SARS-COV-2 із дихальних шляхів пацієнта. Отож, препарат був схвалений у низці країн, включаючи Японію, Кенію, Росію, Саудівську Аравію і Тайланд, для лікування COVID-19. В той же час, низка дослідників кажуть, що препарат «Авіган» має лише незначний вплив на смертність у пацієнтів із важким перебігом COVID-19.

«Ми дуже сподіваємося, що ціна буде близько 1200 гривень за упаковку. Значною мірою на вартість препарату впливає вартість активного фармацевтичного інгредієнта, ми спостерігаємо високий попит на молекулу «Фавіпіравіра», вартість сировини впливає на вартість препарату», – зазначив керівник «Мікрохіму» Погромський.

За його словами, одної упаковки мусить вистачити на курс лікування. Втім, це залежатиме від важкості захворювання у кожного окремого пацієнта.

Наразі керівник «Мікрохіму» не може сказати, чи найближчим чином український «Фавіпіравір» з’явиться у аптеках, за його словами Міністерство охорони здоров’я України в першу чергу прагне забезпечити препаратом лікувальні заклади, де лікують COVID-19. Ігор Погромський також каже, що препарат «Фавіпіравір» потрібно застосовувати за призначенням лікаря, оскільки він має серйозну побічну дію.

«Він («Фавапіравір») має побічні ефекти. Звичайно, ці ефекти не можна порівнювати зі смертю або... з інвалідністю, але потрібно дуже акуратно його використовувати. І, я сподіваюся, що стосовно цього препарату буде застосовуватися жорстка дисципліна – і протокольного лікування, і рецептурного відпуску. Його не потрібно застосовувати в якості профілактики, цей препарат – клінічного застосування під наглядом лікаря», – повідомив керівник «Мікрохіму».

Зазначимо, що «Мікрохім» планував розпочати виробництво «Фавіпіравіру» іще у січні 2021 року.

Український лікар-інфекціоніст Євген Щербина стверджує, що по препарату «Фавіпіравір» («Авіган») відсутні якісні рандомізовані клінічні дослідження, проведені в Європі і США, які б стверджували, що препарат дійсно працює і знижує летальність або хоча б тривалість госпіталізації. В той же час, Японія, де для лікування COVID-19 застосовується препарат «Авіган» демонструє одні із найкращих у світі результати боротьби із цим захворюванням.

Зазначимо, що у жовтні 2020 року посол Японії в Україні Такаші Кураі повідомив, що Японія передасть нашій країні 12200 таблеток препарату «Авіган» («Фавіпіравір»).

comments powered by HyperComments