Ляшко знову обіцяє українцям антиковідну вакцину від «Pfizer»

Середа, 31 березня 2021, 17:02
На цей раз головний санітарний лікар України говорить про майже мільйон доз вакцини «Pfizer-BioNTech», які наша держава отримає безкоштовно в рамках глобальної ініціативи «COVAX»
Ляшко знову обіцяє українцям антиковідну вакцину від «Pfizer»

Головний санітарний лікар України, заступник Міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук» обіцяє українцям 947 тисяч доз вакцини проти COVID-19 від «Pfizer-BioNTech». Цю вакцину Україна має отримати орієнтовно у червні.

«Глобальна ініціатива «COVAX» повідомила Міністерству охорони здоров’я України про виділення додаткових 947 700 доз вакцини проти COVID-19 виробництва «Pfizer-BioNTech».

Орієнтовні терміни поставки імунобіолоічного препарату – до кінця червня.

Найближчим часом Україна також отримає 117 тис. доз вакцини «Pfizer», що будуть використані для щеплення осіб, які перебувають в інтернатних закладах та будинках для літніх людей, а також персоналу установ.

Логістика відпрацьована, медичні працівники навчені. Очікуємо», – написав Віктор Ляшко.

Зазначимо, що наразі в Україні щеплення проти COVID-19 виконується лише вакциною «Covishield», яка є аналогом європейської вакцини «AstraZeneca». 500 тисяч доз цієї вакцини, виготовленої Інститутом сироватки крові у місті Пуна, були доставлені в Україну в кінці лютого 2021 року. На даний час в Україні однією дозою цієї вакцини щепили понад 230 тисяч мешканців. Індійська вакцина «Covishield», як і європейська «AstraZeneca», зареєстрована ВООЗ. В Україні цю вакцину дозволили для екстренного медичного застосування 22 лютого 2021 року.

Окрім вакцини «Covishield» в Україну також доставлено 215 тисяч доз вакцини «CoronaVac», яку виготовляє китайська компанія «Sinovac Biotech». Постачання цієї вакцини здійснюється через фармацевтичну компанію «Лекхім». Перша партія прибула 25 березня 2021 року. Наразі вакцинація українців цим препаратом іще не почалася, хоча іще 9 березня 2021 року вакцина «CoronaVac» зареєстрована в Україні для екстренного застосування.

Щодо вакцини «Pfizer-BioNTech», то про її постачання в Україну в рамках глобальної програми «COVAX» говориться уже достатньо давно. 22 лютого 2021 року цю вакцину в Україні зареєстрували для екстреного використання, проте наразі наша держава не отримала жодної дози цього препарату, який окремі експерти вважають чи не найефективнішою вакциною проти коронавірусу. Якщо на початку постачання першої партії вакцини «Pfizer-BioNTech» очікувалося у лютому, то зараз йдеться про постачання першої партії до 15 квітня.

Додамо, що антиковідну вакцину від «Pfizer-BioNTech» потрібно зберігати при дуже низьких температурах. Державні підприємства «Укрвакцина» та «Укрмедпостач» не мають відповідного обладнання для зберігання вакцини «Pfizer-BioNTech», отож її зберігання через тендер доручили приватній компанії «Farmasoft».
 

comments powered by HyperComments