У відомстві Степанова пояснили, чому українцям треба записувати у чергу на вакцинацію проти COVID-19

Понеділок, 29 березня 2021, 11:31
Про це на сьогоднішньому брифінгу в МОЗ України розповідав заступник міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ярослав Кучер
У відомстві Степанова пояснили, чому українцям треба записувати у чергу на вакцинацію проти COVID-19

Заступник міністра охорони здоров’я Ярослав Кучер, який у відомстві відповідає за «цифровізацію», розповів чому українцям потрібно записуватися до листа очікування вакцинації проти COVID-19. За словами чиновника, це потрібно для того, щоб МОЗ могло ефективно розподілити вакцини та оперативно щепити охочих, коли з’явиться така можливість. Про це Кучер розповів сьогодні, 29 березня на брифінгу у МОЗ України.

«Це дуже важлива для нас інформація, оскільки вона дозволяє планувати логістичну потребу, розуміти, в яких регіонах є більший запит на цю вакцину, щоб її розвести.

А також максимально оперативно вакцинувати людей, які виявили бажання, за умови наявності відповідної кількості вакцин», – розповів Кучер і додав, що людей, які записалися у чергу на антиковідне щеплення, повідомляють про наявність вакцини.

В той же час, за словами Кучера, якщо людина не записалася у чергу, це не стане перешкодою для щеплення, коли з’явиться така можливість.

«Ні, це не буде ніяким обмеженням, але я би радив бути у цьому списку, щоб пришвидшити процес, щоб ми могли планувати і з вами зв’язатися, коли цей етап настане і коли буде можливість вас якомога швидше провакцинувати», – сказав заступник МОЗ.

За даними МОЗ України, станом на 17 годину 28 березня 2021 року в Україні до листа очікування вакцинації проти COVID-19 записалося лише 362 895 людей, що менше за 1% населення України. Найбільше виявило бажання вакцинуватися українців віком від 21 до 39 років, проте ці люди навряд чи швидко отримають доступ до вакцини. Найменше в «листі очікування» пацієнтів віком понад 80 років, які зараз отримали можливість щепитися проти COVID-19.

Зазначимо, що в українців є кілька варіантів потрапити в «лист очікування» вакцинації на COVID-19. Зокрема записатися на вакцинацію можна через сайт чи додаток «Дія», але для цього потрібно бути зареєстрованим, а для цього знадобиться або електронний цифровий підпис, або наявність банківської картки; через «гарячу лінію» Міністерства охорони здоров’я 0 – 800 – 60 – 20 – 19 та через свого сімейного лікаря. Крім того очільник «медичного» комітету Верховної Ради України Михайло Радуцький обіцяв запис на вакцинацію через сайт Міністерства охорони здоров’я, але ця можливість досі на реалізована. Отож, найбільш доступним способом запису на вакцинацію для людей літнього віку є «гаряча лінія» з питань вакцинації Міністерства охорони здоров’я.

comments powered by HyperComments