Віктор Ляшко повідомив, що усі півмільйона доз вакцини «CoviShield» використають для вакцинації українців першою дозою

П'ятниця, 26 березня 2021, 13:03
Другу дозу вакцини «CoviShield» («AstraZeneca») українці отримають уже із другої партії препарату
Віктор Ляшко повідомив, що усі півмільйона доз вакцини «CoviShield» використають для вакцинації українців першою дозою

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що повторну вакцинацію українців проти COVID-19 другою дозою вакцини «CoviShield» («AstraZeneca») розпочнеться наприкінці травня 2021 року. Для ревакцинації будуть використовувати вакцину «CoviShield» із нової партії. Про це посадовець розповів сьогодні на брифінгу.

За словами Ляшка, всі 500 тисяч доз вакцини «CoviShield», яку Україна отримала у лютому 2021 року, використають для введення українцям першої дози вакцини. Таке рішення було прийнято через збільшення інтервалу між двома дозами вакцини «CoviShield» – Національна технічна група експертів з імунопрофілактики в Україні  рекомендувала МОЗ робити друге щеплення на 12 тиждень після першої вакцинації.

«Ми будували свою стратегію імунопрофілактики таким чином, щоб 250 тисяч доз з цих 500 використати впродовж перших 28 днів.

 А на 29 день повернутися для проведення повторного другого щеплення.

Водночас 10 лютого Всесвітня організація охорони здоров'я опублікувала інформацію стратегічної групи з імунопрофілактики, в якій йдеться, що найбільша ефективність від проведеного другого щеплення відбувається на 8 – 12 тиждень», – пояснює Ляшко. У інструкції вакцини «AstraZeneca» йдеться про те, що ін’єкції препарату потрібно вводити із інтервалом 4 – 12 тижнів.

В українському МОЗ зазначають, що уже перша доза вакцини «CoviShield» достатньо ефективно захищає пацієнта із 22 по 90 день після введення препарату.

Віктор Ляшко зазначив, що друге щеплення проти COVID-19 повинно проводитися тією є вкциною, що і першого разу, однак ця вакцина може бути виготовлена на різних майданчиках.

«Наразі не існує даних про взаємозамінність вакцин проти COVID- 19, які вироблені на різних платформах.

У нас сьогодні є мРНК-вакцини – «Pfizer», «Moderna», векторні вакцини – «AstraZeneca», інактивовані – «Sinovac». Ці вакцини не є взаємозамінними.

Але вакцини з однієї платформи, наприклад векторна вакцина «AstraZeneca», є взаємозамінною, навіть якщо виготовлена на різних майданчиках», – пояснив санітарний лікар.

Зазначимо, що аналоги європейської вакцини «AstraZeneca» виготовляються в Індії та у Південній Кореї.

Віктор Ляшко на сьогоднішньому брифінгу також розповів про те, що китайську вакцину «CoronaVac» від компанії «Sinovac Biotech», 215 тисяч доз якої учора прибуло в Україну, будуть в першу чергу використовувати для вакцинації маломобільних людей похилого віку та їх опікунів. На відміну від вакцини «Covishield» у кожному флаконі якої є по 10 доз, вакцина «CoronaVac» має індивідуальне пакування і власне цей фактор вплинув на рішення стосовно розподілу препарату.

«Ми будемо використовувати її першочергово на тих платформах і  для тих категорій населення, які унеможливлять в подальшому розлив.

Зокрема в пріоритеті буде маломобільна група населення похилого віку.

Щоб наші мобільні бригади приїжджали по місцях проживання і вакцинували маломобільних людей та їхніх опікунів», – пояснює Ляшко.

За словами Віктора Ляшка, орієнтовна чисельність людей, яких планують вакцинувати у такий спосіб, сягає 40 тисяч. Надалі передбачається також друге введення вакцини, через 20 днів після першого щеплення.

«Тому ми розраховуємо нашу стратегію використання першої партії цієї вакцини саме для маломобільних груп населення похилого віку», – додав санітарний лікар.

Наразі вакцина «CoronaVac» проходить в Україні 10-денний лабораторний контроль. Якщо він пройде успішно, то вакцину передадуть до держпідприємства «Медичні закупівлі України», а згодом привезуть у регіони.

При цьому у міністерстві нагадали, що препарат ще проходить завершальну стадію погодження у Всесвітній організації охорони здоров'я.

«Наступного тижня ми очікуємо від ВООЗ результатів, які дозволять чи не дозволять використовувати її (вакцину «CoronaVac» – ред.)  в екстрених ситуаціях», – розповів Ляшко.

comments powered by HyperComments